Kategorije

Noć BogovaKamerni Teatar 55 - 18.03.2014. 20:00

NOĆ BOGOVA – GLEDALIŠČE KOPER, SLOVENIJA
Totalitaristička drama s pjevanjem
Miro Gavran

Predstava NOĆ BOGOVA autora Mire Gavrana u produkciji Gledališča iz Kopra će u okviru Internacionalnog festivala “Sarajevska zima” biti izvedena 18.marta u 20.00 sati.

Tekst, u kojem posljednjih 20 godina najčešće igrani suvremeni hrvatski dramatičar, romansijer i pripovjedač Miro Gavran (1961), tematizira odnos umjetnika i vlasti u totalitarnom sistemu, igra je u igri, u kojoj su od historijskih činjenica i zbivanja u paralelnoj drami, značajniji preobrati, koji neprestano mijenjaju likove in njihove međusobne odnose. U vrijeme vladavine “bogova” isti vladaju beskompromisno i nesmiljeno te “nebeskom” voljom uređuju živote svojih podanika.

Smočnica na dvoru kralja Luja XIV. Kad razgovor dotakne prijateljstvo,  prilično pijani kralj teško krije sentimentalnost, pošto su dvorska luda i Moliere, mada njegovi podanici, ipak jedini, koji smiju da vide kralja pijanog , pa s njime mogu čak podijeliti poneku tajnu. U trenutku raznježenosti kralj svečano objavljuje da se tu noć slavi desetogodišnjica nihovog prijateljstva, ujedno optužujući Moliera da je o njemu napisao dramolet, s kojim su on i dvorska luda nastupali pred kraljevim neprijateljima. Kralj stoga zahtijeva da dramolet u tom trenutku odigraju samo za njega.  Molière i luda ispunjuju naređenje, odigraju farsu, ali Molière , unatoč spoznaji, da time ispisuje vlastitu smtnu osudu, spreman je kralju u lice reći sve pa i to kako ga već godinama posmatra s “osjećajem mučnine u želucu”, te da u čitavoj Francuskoj ne postoji čovjek koji ne mrzi svoga kralja, samozvanog boga …

Predstava će biti izvedena na slovenačkom jeziku, a titlovana je na hrvatski.

Oznake:
<
1385332_669968886397408_305217353_n

Footawci Live: Svirka u Pro ROCK clubu Johnny

>
N

Makedonija “Neprijatelj naroda”

pozoriste2015110615344404_big

Preporuka

Prosjačka opera