Kategorije

Nastavlja se program devetnaestog Modula MemorijeSartr - 09.04.2014. 19:30

Kulturološki program Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Modul memorije, nastavit će se sutra projekcijom filma “The Suffering Grasses“ korejsko-brazilske producentice Iare Lee. Film je snimljen 2012. i prati konkurentske impulse među oponentima Assadovog režima na početku sirijske revolucije. Dok se uvjeti u zemlji kontinuirano mijenjaju i razvijaju, film služi kao rani, intimni pogled na sirijsku izbjegličku krizu, te naglašava važne strateške rasprave koje se još uvijek odvijaju među skupinama koje se odupiru režimu. Projekcija će se održati u Sarajevskom ratnom teatru sa početkom u 19 sati i 30 minuta, a ulaz za sve zainteresovane je slobodan.

Jako nam je važno što u okviru ovogodišnjeg Modula memorije imamo program koji afirmira problem Sirije kao zemlje u kojoj se danas odvija ono sto se dešavalo u Bosni i Hercegovini devedesetih godina“, rekao je umjetnički direktor Modula Memorije i direktor SARTR-a, Nihad Kreševljaković, te dodao da se razumijevanje za ovakve sukobe treba ukorijeniti u ljude, a da je ovaj film samo jedan napor ka tome.

THE-SUFFERING-GRASSES2-682x1024

U nastavku Modula Memorije, nakon filmskog počinje i teatarski program predstavom “Koncert sa orahom, čekićem i bašlijom“, u režiji Selme Spahić i u produkciji SARTRA-a i Udruženja Kontakt. Ovo ostvarenje je rezultat istraživanja narodnih običaja i tradicionalnog ruralnog pjevanja u BiH, u kojem se ispituje uticaj mentaliteta i tradicije na moderni život, a performans postavlja pitanje koliko su narodni običaji infiltrirani u savremenost, da li se moguće otrgnuti stereotipima i koliko nas determiniraju atavizmi predaka.

foto koncert 4

Članice ansambla Etnoakademik Muzičke akademije u Sarajevu, zajedno sa glumicom Majom Izetbegović i glumcem Erminom Bravom izvest će performans tradicionalnog pjevanja uz tri neobična instrumenta – orah, čekić, i bašliju. Predstava će se odigrati u Sarajevskom ratnom teatru u petak u 20 sati.

Koncert 22

Više informacija o programu i ostalim aktivnostima može se pronaći na Facebook grupi Modula Memorije.

Oznake:
<
Plakat bolero

Koncert i po’

>
10155063_277166242443765_3502933232348183385_n

Vikend uz tamburaše

pozoriste2015110615344404_big

Preporuka

Prosjačka opera