Kategorije

Mama 22SARTR - 09.01.2015. 20:00

Publika Sarajevskog ratnog teatra će imati priliku pogledati predstavu „MAMA 22“ u petak, 09. i subotu 10. januara u 20h.

Predstava „MAMA 22“ je rađena u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra sa Akademijom scenskih umjetnosti iz Sarajeva i Studiom lutkarstva Sarajevo u sklopu programa Teatarski opservatorij.

Uđite u svijet snova, sjećanja i mašte. Neka moji snovi probude Vaše, neka moja sjećanja pobude Vaša. Zaplovite u svijet snova i sjećanja sa Sonjom Goronja, Ivanom Vojinović, Sanjinom Arnautovićem i Emirom Fejzićem. Cijeli kosmos je u tebi a ti si dio kosmosa, ti si dio ovog sna, ovog sjećanja.

Radnja se dešava u neodređenom prostoru i vremenu, između sjećanja, snova i jave. Glavni lik Kćerka, se suočava sa smrću svoje Majke. U svojoj dvadeset i drugoj godini života, svakog 22. u mjesecu Kćerka sanja san koji joj na simboličan način ukazuje na ono što će se dogoditi, međutim ona nije svjesna toga u tom trenutku. Tek kada se ono što je nagovješteno desi ona osvjesti svoj san. U njen svijet ulazi i Chrlie Chaplin – lutalica, koji traži svoje mjesto, i svoju sreću koja mu uporno klizi iz ruku, baš kao što i kćerka traži svoju. On ima funkciju da je ohrabri i potakne da nastavi dalje – kao neko drugo ja, oponent samoj Kćerci. Paralelno, što se dešava Majci dešava se i Kćerci. Obje putuju, ali ne na isti način – Kćerka fizički, a Majka metafizički. Postavlja se pitanje da li vrijeme prolazi ili mi prolazimo? Gdje nam je kraj? Ima li kraj kraja?

Ova drama je nastala kao diplomski rad Džejne Avdić na predmetu Dramaturgija na Akademiji Scenskih Umjetnosti Sarajevo, pod mentorstvom profesorice Dubravke Zrnčić-Kulenović.

Oznake:
<
djuro

Đurologija u Sarajevu

>
OSVAJACI

Osvajači u Sarajevu i Tuzli

pozoriste2015110615344404_big

Preporuka

Prosjačka opera