Kategorije

Koncert Stefana MilenkovićaNarodno pozorište Sarajevo - 08.07.2014. 20:00

JU “Sarajevo art” sa zadovoljstvom najavljuje koncert, svjetski poznatog virtuoza na violini STEFANA MILENKOVIĆA koji će uz pratnju Srebrenke Poljak, klavir nastupiti 8. jula 2014. u Narodnom pozorištu Sarajevo u sklopu Festivala Baščaršijske noći. Koncert će biti humanitarnog karaktera, a sav prihod od ulaznica biće uplaćen Crvenom križu/krstu Bosne i Hercegovine i biće utrošen za konkretnu pomoć nastradalim od poplava.

Ulaznice za koncert će se moći kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo i u JU “Sarajevo art”, ul. Ćemaluša 1/2.

pozoriste2014063010265684_big

Stefan Milenković jedinstven je umjetnik izuzetno produktivne i dugotrajne scenske prisutnosti, profesionalizma i kreativnosti, nagrađen u Srbiji nagradama Umjetnik stoljeća (2002), Najhumanija osoba (2003), te Brand osobnost godine (2010). Njegova glazbena filozofija, kao i životni stil odražavaju istinsku eklektičnost. Maestro MIlenković nastoji se kroz istraživanje općeljudskog i glazbenog nasljeđa i iskustva izravno povezati s publikom i ponuditi joj poticajne, energične i uzbudljive izvedbe.

Sezona 2013-14. uključuje nastupe s orkestrom Arena di Verona (Italija), filharmonijskim orkestrom Evansville (SAD), filharmonijskim orkestrom Marchigiana (Italija), kao i nastupe s orkestrom Maderna (Italija). Ova sezona također uključuje mnogobrojne nastupe u najprestižnijim opernim teatrima u Italiji – Teatro di San Carlo u Napulju, Teatro Filarmonico u Veroni, Teatro Petruzzelli u Bariju, kao i Teatro Carlo Felice u Genovi. Ostali nastupi uključuju saradnju sa svjetski poznatim baritonom Nathanom Gunnom.

pozoriste2014063010295779_big

Kao muzičar širokih stilskih interesa, Milenković je nastupao sa rock sstavom Gorillaz, pet puta nominiranim za nagradu Grammy u prestižnom Apollo teatru u Harlemu, New York. Koncert je uživo prenosio MTV.Buduće suradnje uključuju nastupe salutnjistom Edinom Karamazovom, nominiranim za nagradu Grammy, kao i intenzivno glazbeno partnerstvo sa gitaristom Vlatkom Stefanovskim i njegovim triom, čime Milenković istražuje svet improvizacije i akustično- električne violine. Ostale suradnje obuhvaćaju projekt Tango Story u saradnji sa slovenskim harmonikašem Markom Hatlakom (harmonika), u kojemu publika ima priliku doživjeti ga u ne samo u ulozi violinista već i tango plesača.

U njegove mnogobrojne nastupe s orkestrom ubrajaju se nastupi sa Berlinskim simfonijskim orkestrom, Helsinškom filharmonijom, Beogradskom filharmonijom, Zagrebačkom filharmonijom, orkestrom Radio Francuske, orkestrom Boljšoj teatra, Nacionalnim orkestrom Belgije, komornim orkestrom Aspen, simfonijskim orkestrima Indiannapolisa, Meksika, Sao Paolo u Brazilu, te Melbournea i Quinslanda u Australiji, a nastupao je pod palicom dirigenata kao što su Sir Neville Marriner, Lorin Maazel, Vladimir Fedoseyev, Daniel Orn i En Shao.

Kao strastveni komorni glazbenik redovito nastupa u ciklusu Jupiter Chamber Music u New Yorku, na glazbenom festivalu Manchesteru Vermontu, High Peaks festivalu komorne glazbe u planinama Catskill (New York) kao i na Zagrebačkom festivalu komorne glazbeZGkom u Hrvatskoj. Godine 2012., prihvatio je poziciju umjetničkoga direktora DoCha festivala komorne glazbe u Champaignu, Illinois.

U njegove mnogobrojne nastupe s orkestrom ubrajaju se nastupi sa Berlinskim simfonijskim orkestrom, Helsinškom filharmonijom, Beogradskom filharmonijom, Zagrebačkom filharmonijom,orkestrom Radio Francuske, orkestrom Boljšoj teatra, Nacionalnim orkestrom Belgije, komornim orkestrom Aspen, simfonijskim orkestrima Indiannapolisa, Meksika, Sao Paolo u Brazilu, te Melbournea i Quinslanda u Australiji, a nastupao je pod palicom dirigenata kao što su Sir Neville Marriner, Lorin Maazel, Vladimir Fedoseyev, Daniel Orn i En Shao.

pozoriste2014063010240909_big

G. Milenković je započeo svoju karijeru veoma rano, nastupivši prvi put uz orkestar kao šestogodišnjak. U dobi od deset godina svirao je na Božićnom koncertu u Washingtonu, SAD, za tadašnjeg američkog predsjednika Ronalda Reagana. Sljedeće godine svirao je za Mikhaela Gorbacheva u Beogradu, Srbija.Kao četrnaestogodišnjak svirao je za Papu Ivana Pavla II,dok jeu dobi od samo šesnaest godina nastupio na svom tisućitom koncertu. Do svoje sedamnaeste godine bio je pobjednik ili finalist na prestižnim međunarodnim violinskim natjecanjima u Indiannapolisu (SAD), Queen Elisabeth (Belgija), u Hannoveru (Njemačka), Tibor Varga (Švicarska), Rodolfo Lipizer (Italija), Paganini (Italija), Ludwig Spohr (Njemačka), kao i na Natjecanju Yehudi Menuhin (V. Britanija).

Milenković je duboko privržen međunarodnim humanitarnim akcijama.Godine 2002. primio je nagradu za humanitarne aktivnosti Lifting up the World With Oneness Heart, koju mu je osobno uručio guru Sri Chinmoy.Sudjelovao je također i u brojnim gala koncertima pod pokroviteljstvom UNESCO-a u Parizu, uz umjetnike poput Placida Dominga, Lorina Maazela, Alexis Weissenberg i Yehudi Menuhina. Tijekom rata u ranim devedestim godinama bio je prvi dječji ambasador na Balkanu.

Diskografija g. Milenkovića obuhvaća četiri komercijalna izdanja za talijansku etiketu Dynamic, uključujući kompletne sonate i Partite za solo violinu J. S. Bacha, kompletan opus za solo violinu kao i 24 Capriccia Niccolóa Paganinija, te njegovo kultno djelo In cuor più non mi sento. Milenković je snimio i brojna izdanja za srpsku etiketu PGP.Skorašnja CD izdanja uključuju premijerno snimanje klavirskog tria i klavirskog kvinteta Vittoria Gianninija sasudionicima Manchester festivala komorne glazbe.

Duboko posvećen pedagoškom radu, u suradnji s Itzakom Perlmanom predavao je na čuvenoj muzičkoj akademiji Juilliard (New York, SAD) i Perlman muzičkom programu, prije no što je prihvatio trenutnu poziciju izvanrednog profesora violine na Sveučilištu Illinois u Urbana-Champaignu (SAD). Godine 2012. godine prihvatio je i poziciju gostujućeg profesora na Muzičkoj Akademiji u Beogradu, Srbija.

Oznake:
<
index

Mješoviti vokalni ansambl “Art vivo”

>
Price starog tramvaja

Priče starog tramvaja

pozoriste2015110615344404_big

Preporuka

Prosjačka opera