Kategorije

Koncert Ptica – Kamerni Teatar 55Kamerni Teatar 55 - 09.03.2016. 20:00

Dževad Karahasan „KONCERT PTICA“
Režija: Aleš Kurt
Igraju: Tatjana Šojić, Mirsad Tuka, Amar Selimović, Senad Alihodžić, Aida Bukva

Tekst Dževada Karahasana „Koncert ptica“, napisan kao svojevrsni omaž Aristofanu i islamskom mistiku Fariduddinu Attaru, govori o vrlo aktualnoj temi ljudske potrebe i potrage za vječnom mladošću s jedne strane, i o ljudskoj potrebi da na bilo koji način, i po svaku cijenu, sačuvamo ono  što volimo. Bilo to zdravlje, mladost, ili jedan sasvim prosječan terijer. Ženski.

Tekst je napisan kao svojevrsna parodija kojom autor na jedan vrlo rafiniran način ismijava ljudsku sujetu, želju za vlašću, kao i samu srž naše ljudskosti, koja, ogoljena i razotkrivena, ostaje isprazna, tašta i okrenuta sebi. Glavni likovi, Predsjednik koji je postao Slavuj i njegova majka Ghalina koja se pretvorila u Gavrana, u svojoj velikoj želji da zadrže vječnu mladost ( i Predsjednikovog psa, Paulinu), pristaju na genetski eksperiment koji ih, iako uspješan u podmlađivanju, polako pretvara u ptice. Kada se oslobode svoje ljudskosti, oni polako shvataju kakvi su ljudi zapravo, i sazivaju veliki sabor svih ptica kako bi preuzeli vlast i oslobodili se ljudske tiranije. Ubrzo sreću i pjesnika i mistika Attara, koji je postao Pupavac, jer je nekada davno pisao o pticama i shvatio njihovu suštinu. On ih vodi na jedno mistično putovanje u potrazi za smislom i identitetom. „Koncert ptica“ je komično ispričana priča o potrazi za ljudskošću, za životom i izgubljenim vremenom.

Predstavu Koncert ptica režirao je Aleš Kurt,  uloge u predstavi  su ostvarili Mirsad Tuka, Amar Selimović, Tatjana Šojić, Senad Alihodžić, Aida Bukva,  a muziku uživo na klaviru i harmonici izvodi Dušan Vranić.

Na  30. Susretima kazališta/pozorišta BiH u Brčkom Tatjana Šojić  je osvojila Grand Prix Susreta za najbolju žensku ulogu, Adisa Vatreš  nagradu za kostim, a Dževad Karahasan nagradu za najbolji dramski tekst bosansko-hercegovačkog savremenog pisca.

Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti na telefon 550- 475 i na e mail info@kamerniteatar55.ba

Oznake:
<
JezevaKucica10

Ježeva kuća-Opera za mlade

>
žaba-300x427

Žaba

pozoriste2015110615344404_big

Preporuka

Prosjačka opera