Kategorije

Izložba „Svjetska baština u Mađarskoj“Galerija Bela Vida - 01.10.2014. 19:00

Ambasada Mađarske u Sarajevu i galerija Bela Vida organizuju izložbu “Svjetska baština u Mađarskoj” čije otvorenje je zakazano za 1. oktobar u 19:00 sati, u Importanne Centru. Izložbu će otvoriti ataše za kulturu mađarske ambasade Gyenge Anikó.

Stručni tim galerije Bela Vida predstavit će modernu interpretaciju uređenja enterijera iz perioda ugarskih kraljeva. Nakon otvorenja slijedit će degustacija medeno-slatkog tokajskog vina.

Mađarska se Sporazumu o svjetskoj baštini pridružila 1985. godine. Dvije godine kasnije, u decembru 1987., Budimpešta i selo Hollókő našli su se na listi najdragocjenijih kulturnih i prirodnih blaga civilizacije. Nakon toga se još šest lokaliteta pokazalo vrijednim ovog časnog međunarodnog priznanja, što je veliki uspjeh u usporedbi s drugim zemljama.

Beskrajne ravnice Hortobágya, jedinstvena panorama Budimpešte, arhitektonska i duhovna baština Pannonhalme, jedinstvene tvorevine siga u pećini Baradla, kuće Palóca (etnička grupa u Sjevernoj Mađarskoj i u Južnoj Slovačkoj) u selu Hollókő, koji se tretiraju kao remek-djelo pučke arhitekture, freske starokršćanske grobnice u Pečuhu, prirodna i kulturna bogatstva Fertőa i ugođaj podruma tokajskog vinogorja u kojima se čuva medeno slatki Tokajac – to su doprinosi Mađarske najvrijednijim baštinama Zemlje.

O svjetskoj baštini

Države članice UNESCO-a 1972. godine prihvatile su sporazum o svjetskoj baštini kako bi izuzetno vrijedne spomenike kulturne i prirodne baštine Zemlje sačuvali i predali narednim generacijama čovječanstva. Inicijativa se temeljila na spoznaji da se budućnost gradi na stupovima prošlosti. Svaka nova generacija nastavlja djelo predaka i postupa izravno ako se u svojim akcijama rukovodi brigom za očuvanje i oblikovanje. Tada ustanovljena temeljna načela pokazala su se trajnima sve do danas, a o tome svjedoči veliki broj zemalja koje su od tada prihvatile sporazum o svjetskoj baštini: Sporazumu je pristupilo gotovo već 18 država učesnica.

Oznake:
<
Screen Shot 2014-09-26 at 13.27.06

Promocija knjige “Tamo gdje se čuje smijeh”

>
Neno Belan

Praznična atmosfera u Coloseum Clubu uz Nenu Murića!

pozoriste2015110615344404_big

Preporuka

Prosjačka opera