Kategorije

Izložba „Ljudsko dostojanstvo“Umjetnička galerija BiH - 28.06.2014. 12:00

U subotu, 28. 06. 2014 u Umjetničkoj galeriji BiH otvara se izložba „Ljudsko dostojanstvo“, zajednički izložbeni projekat tri evropska grada: Beča, Sarajeva i Brna. Izložbom se obilježava 100 godina od izbijanja Prvog svjetskog rata, ali i ostale bitne obljetnice događaja koji su uticali na sliku Evrope, ali i svijeta, i čije se posljedice osjećaju i danas – 75 godina od početka Drugog svjetskog rata i 25 godina od pada Berlinskog zida.

Naziv izložbe uzet je iz poeme „Umjetnici“ Friedricha Schillera (1789): „Ljudsko dostojanstvo položeno je u vaše ruke. Sačuvajte ga! Sa vama ono tone, sa vama će se i uzidći.“

Kustoski tim činili su Berthold Ecker i Roland Fink iz Beča, Terezie Petiškova i Jana Vranova iz Brna i Maja Abdomerović iz Sarajeva.

Foto3 - Mladen Miljanovic

Na izložbi učestvuje pedesetak umjetnika. BiH predstavljaju Gordana Anđelić Galić, Maja Bajević, Mladen Miljanović, Damir Nikšić, Edin Numankadić, Milomir Kovačević Strašni, kao i jedno djelo Romana Petrovića (ciklus „Djeca ulice“) iz kolekcije Umjetničke galerije BiH.

Foto2 - Gordana Andjelic Galic

Na osnovu brojnih predloženih radova iz sva tri grada postalo je odmah na početku jasno kako je pojam dostojanstva raširen i sveprisutan – ono je uslov za dobar (dostojanstven) život kako djece tako i starih, ono se tiče ekonomije, ali i društva i kulture. U pravilu, dostojanstva postajemo svjesni tek kada je dovedeno u pitanje.

Foto1 - Eva Kotatkova

Dostojanstvo je ogledalo zdravlja jednog društva i iako je spomenuto u preambuli skoro svakog Ustava (pa tako i našeg) i svih Konvencija o ljudskim pravima, ova izložba je pokazala da se ljudsko dostojanstvo gazi u svakom društvo, bez obzira bilo to bosanskohercegovačko, gdje je to izraženo u svakom segmentu života ili austrijskog i češkog, u kojem postoje brojne slobode i prava, ali i ograničenja. Izložba tematizira pitanja marginaliziranih grupa poput izbjeglica, imigranata, beskućnika, odnosa prema istoriji, odnosa vlasti prema pojedincu, uticaja krupnog kapitala, komercijalizaciji svih segmenata života, odnosa prema djeci itd.

Koje to pokazatelje izgubljenog dostojanstva srećemo u našoj svakodnevnici? Koje strategije su nam ponuđene da odbranimo i zaštitimo ovaj osnovni humanistički princip od instrumentalizacije i komercijalizacije?

2 plakat M

Ova izložba nudi dva pristupa temi dostojanstva – prvi je deskriptivan, dok drugi nudi brojne umjetničke strategije za osnaživanje pojedinca. Bosanskohercegovački umjetnici (Gordana Anđelić Galić, Edin Numankadić i Mladen Miljanović) u priču su unijeli i strategiju osnaživanja pojedinca/umjetnika koja se meni činila kao izuzetno aktuelna u kontekstu bosanskohercegovačke zbilje, u kojoj dominira potpuno marginaliziran položaj kulture, umjetnosti i umjetnika.

Izložba je uvrštena u zvanični program kojom Grad Sarajevo obilježavanja stogodišnjicu atentata, a posjetioci će je moći vidjeti sve do 26. 07. 2014. godine.

Oznake:
<
11

Izložba – The Gun, the Shot, the Place

>
thumb.php

Festival Baščaršijske noći – Ana Rucner

pozoriste2015110615344404_big

Preporuka

Prosjačka opera