Kategorije

Hip-hop mjuzikl „Promjena“Sartr - 20.04.2014. 20:00

Hip-hop mjuzikl “Promjena” se realizuje uz saradnju Sarajevskog ratnog teatra i Udruženja „Scena“ u sklopu Programa Teatarski opservatorij. U projektu  je angažovan veliki broj učesnika. Uz glumačku ekipu koju čine Admir Šehović, Davor Golubović, Elma Juković,  Ena Kurtalić, Sanjin Arnautović, Edin Avdagić, Nina Đogo, Ivana Vojinović i Davor Sabo na sceni  se nalazi četrnaest plesača i grupa muzičara.

Koreograf predstave je Željko Božić  koji je sa svojim koreografijama  osvojio približno sto titula na festivalima i takmičenjima. Organizacija IDO (international dance organization) ga je proglasila za koreografa godine i tako je ušao u njihov Hall of fame. Kao pedagog na području hip-hopa gostovao je u 15 evropskih zemalja. Također, održavao je radionice za Mess dance company u Sarajevu.

Hip-hop mjuzikl je autorski projekat Admira Crvčanina koji potpisuje scenario i režiju dok je producentica projekta Amira Kudumović.

U mjuziklu se ne radi o Balkancima koji žele da postanu crnci i svi oni koji očekuju da će vidjeti neke gangove i replike svakojakih repera koji propagiraju novi stil života kroz parolu „živi brzo i umri mlad“ ostat će razočarani.  Ovdje je priča o Balkancima kojima je dosta svega!

Ovo je hip-hop mjuzikl iz razloga zato što su svi segmenti hip-hop kulture koja je napravila ogroman globalni uticaj bliži teatru nego i jedna druga kultura. Možda i zbog činjenice da su korijeni hip-hopa kao i pozorišta u ritualima, tako da je  jedno organsko jedinstvo u kojem je hip-hop mjuzikl najkompletnije izražajno sredstvo.

Dario je budući student filozofije. Cijeli svoj život proveo je u malom gradu sa svojim roditeljima gdje je živio miran i povučen život. Nakon srednje škole Dario odlazi u veliki grad na studije. To je njegovo prvo odvajanje od porodice kao i prvi korak prema osamostavljivanju. Međutim, to njegovo osamostaljivanje neće biti ni približno onako kako je zamišljao. Igrom slučaja upada u loše društvo. Igrom slučaja zaljubljuje se u djevojku iz višeg sloja društva. I igrom slučaja doživljava promjenu koja je njemu i društvu u kojem živi preko potrebna.

Oznake:
<
nps

Vesela Udovica – opereta

>
m. borovi-ç-jutro

Humanitarna izložba u galeriji BlackBOX

pozoriste2015110615344404_big

Preporuka

Prosjačka opera