Kategorije

Bajka koju idiot pričaKamerni Teatar 55 - 28.01.2016. 20:00

BAJKA KOJU IDIOT PRIČA govori o izgubljenom identitetu. Nepoznati čovjek se budi na onom svijetu i shvata da se ne sjeća ko je. Prilaze mu Bog i predstavnici raznih ideologija i svjetonazora i pokušavaju ga obrlatiti da ode sa njima. Da pristane na njihova pravila. Da zaboravi ko je i prihvati nametnutu i ponuđenu verziju sebe i svjetonazora. Da se potčini. Da se odrekne sebe. Borba traje do samoga kraja, a rezultat je u najmanju ruku neočekivan. Barem po bogove.

Predstava je izazvala izuzetno interesovanje publike, zahvaljujući sjajnoj režiji Emira Kapetanovća, izuzetnoj glumačkoj izvedbi Zane Marjanović, Vanesw Glođo, Dragana Jovičića,Admira Šehovića i Moamera Kasumovića i songovima koje je komponovao Haris Saračević.

Prema riječima reditelja predstave Emira kapetanovića „u moru loših stvari, koje nam se konstantno dešavaju, pozorište ne smije kroz patnju, prijetnje i zastrašivanja pričati o problemima kojih su već svi svjesni. Pozorište, ali i kultura generalno, moraju biti ispušni ventil današnjih generacija. Moraju biti mjesta i platforme koje su kao sigurna kuća za sve one koji žele da pogledaju i dožive nešto ljepše od trenutne situacije u kojoj se nalaze, ali i shvate da je to ljepše moguće ukoliko to svi zajedno dovoljno želimo. A svi to želimo, kako god se zvali i kome god pokušavali da pripadamo.

Predstava “Bajka koju idiot priča” je bajka za odrasle kroz koju fantastični ansambl, na zabavan način, kroz cirkuske tačke, pjesme i koreografije, nudi pozitivno razrješenje za našu budućnost…“

Predstava je do sada gostovala i u drugim bh. gradovima, a predstoji joj učešeće na 31. Susretima Pozorišta/Kazališta u Brčkom, 26. novembra i na tradicionalnoj Manifestaciji “Dani Zaima Muzaferije” u Visokom, 28. novembra.

Izbor selektora Hazima Begagića za učešće predstave u festivalskom dijelu programa na susretima u Brčkom, kao i gostovanje u Viskom u okviru značajne i kvalitetne manifestacije, svakako su još jedna potvrda dobre repertoarske politike i izbora predstava Kamernog teatra 55.

„Bajka koju idiot priča” je na repertoaru Kamernog teatra 55 u subotu, 08. novembra u 20:00 sati. Ulaznice se mogu rezervisati na telefon 550-475, e-mail info@kamerniteatar55.ba i putem portala navigator.ba.

Sa režiserom ove predstave, Emirom Kapetanovićem, razgovarali smo i intervju možete pročitati OVDJE.

Oznake:
<
pozoriste2012120318425929_big

Mare Nostrum, balet

>
SLOGA-LET3

Antivalentinovo LET 3 u Sarajevu i Mostaru

pozoriste2015110615344404_big

Preporuka

Prosjačka opera