Kategorije

“Sarajevo Dingbats” Nine Knežević, dobitnik šestoaprilske nagrade Collegium Artisticuma

Na svečanom otvorenju tradicionalne godišnje šestoaprilske izložbe Collegium Artisticuma u Sarajevu, Gran Prix nagrada otišla je u ruke sarajevske dizajnerice Aleksandre Nine Knežević za njen projekat “Sarajevo Dingbats”.

Pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva, šestoaprilsku izložbu Collegium Artisticuma, kao i dodjele nagrada umjetnicima, još od 1975. godine organiziraju Udruženje likovnih umjetnika BiH, Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH i Asocijacija arhitekata BiH.

“Sarajevo Dingbats” je umjetnički projekat kojeg sama autorica definiše kao priču u konstantnom razvoju.

“Projekat je nastao je 2006. godine i predstavljao je specifičan font slova, tzv. dingbat font, u formi stilizovanih simbola grada. Ova ideja se vremenom razvijala, doživjela mnoštvo transformacija, da bi danas poprimila savremenu formu suvenira grada koji slave prepoznatljiv identitet Sarajeva”, kaže Nina Knežević.

nina izloz¦îba

“Sarajevo Dingbats” suveniri – torbe, neseseri, bedževi, majice, magneti, šolje, ukrašeni su prepoznatljivim razigranim ilustracijama Nine Knežević, i predstavljaju jednu novu, svježu i kreativnu turističku ponudu u našem gradu. Suveniri su namijenjeni ne samo posjetiocima i turstima, nego i stanovnicima Sarajeva.

Aleksandra Nina Knežević je bh. grafička dizajnerica koja je za svoj rad do sada primila brojna domaća, regionalna i međunarodna priznanja i nagrade. Njeni radovi su objavljeni u mnogim prestižnim časopisima specijalizovanim za umjetnost i dizajn, poput Communication Arts, Luezers Archive, Print, Typo, Fontmagazin, itd. U 2010. godini, časopis  Luerzer's Archive: 200 Best Illustrators Worldwide 09-10, uvrstio ju je među 200 najboljih svjetskih ilustratora.  U razdoblju 2006-2010. godina, Aleksandra Nina Knežević bila je predsjednica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH). Danas radi kao freelance designer te kao dizajner i ilustrator knjiga izdavačke kuće Buybook u Sarajevu.

http://sarajevodingbats.blogspot.com

http://ank-ank.com

Sa Aleksandrom Ninom Knežević smo razgovarali u okviru naše rubrike Bizzstage i intervju možete pročitati OVDJE:

Oznake: ,
<
ibrahimovic_mourinho

Ibrahimović prekinuo Mourinhov intervju

>
amiraspot1

Amira Medunjanin #prvivideo

15672568_10154363830539092_4133382120812514172_n

Preporuka

Ammara Mistrić “Nikada”