Kategorije

Promocija knjige Mani Gotovac i predstava Pričaj mi o Gorkom

“FALIŠ MI”, posljednje izdanje i „MA KOJI ŽIVOT, MA KOJI TEATAR“
Učestvuju: Mani Gotovac, Jasmin Duraković i Judita Franković
Izdavač: Profil Knjiga d.o.o.
Kamerni teatar 55, GALERIJA „GABRIJEL“, 3. juni u 20.00 sati

Mani Gotovac, teatrologinja , dramaturginja i spisateljica prva je žena intendantica u povijesti hrvatskog kazališta. Uvela je Splitski i Riječki HNK u Evropsku kazališnu uniju i odvela predstave kazališta kojima je bila na čelu na gostovanja po cijelom svijetu. bjavila je mnoge knjige iz područja teatrologije i autobiografski roman Fališ mi koji je, u koautorstvu s glumcima, postavila kao kazališnu predstavu.

Kada je riječ o autobiografskom djelu “Fališ mi”, Mani kaže da se na ovu književnu vrstu odlučila želeći napisati autobiografiju na drugačiji način od uobičajenog. Naime, većina pisanjem o svom životu želi popraviti greške i postupke, uljepšati svoj život da ispadne veći u tuđim očima. Mani nema potrebu vedrim bojama bojiti siva mjesta svoje prošlosti, ispunjavati životne praznine. Krenula je suprotnim postupkom – prikazivanjem sebe u svim mogućim i nemogućim, nereprezentativnim ulogama. Ogoljuje svoje ja čak i onda kad bi velika većina to skrila kao zmija noge. Piše i o stvarima koje će šokirati čitatelje, sablazniti licemjere. Ono što upada u oči, Mani se nikad nije svrstala, ni lijevo ni desno, ona ljude ne stavlja u ladice, cijeni ili ne cijeni njihove postupke, a šansu je davala svima. Kao da ima neku svoju vlastitu lijevu stranku.

Drugi, ovaj noviji dio ‘Fališ mi’, nosi podnaslov – jesen/ljeto, a godinu dana ranije objavljen je prvi dio, s podnaslovom zima/proljeće. Godišnja doba predstavljaju poglavlja iz različitih životnih doba, u prvi plan stavljaju životne mijene. One se kod Mani, opiru ukalupljenju. Ona piše o dualnosti svih životnih razdoblja i svako njeno životno doba nosi neku svoju vrstu ‘jina i janga’. Njeno životno proljeće i ljeto nije samo poletno i lepršavo kako bi ga mnogi prikazali u svojim prpošnim autobiografijama, pamteći samo lijepe uspomene….

Mani Gotovac u svojoj novoj knjizi “Ma koji život, ma koji teatar” otkriva sebe kao ženu teatra putem autobiografskih i dnevničkih fragmenata, komentara aktualnih zbivanja, polemika i teatroloških opažanja. Ovo svjedočanstvo naglašava veliki značaj kazališta u autoričinom životu. Mani je svoj profesionalni vijek posvetila kazalištu, u početku kao kritičarka, zatim teatrologinja i dramaturginja, pa naposljetku kao ravnateljica Teatra &TD te prva intendantica hrvatskoga nacionalnog kazališta u povijesti (HNK-a u Splitu, pa potom u Rijeci). Autorica u knjizi pokazuje da je kazalište za nju kako dio profesionalnog djelovanja, tako i dio koji ispunjava njezin osobni život, odnosno svaki trenutak – teatar je za nju velika metafora cjelokupnog smisla ljudske egzistencije.

IMG_3320

Mani Gotovac „PRIČAJ MI O GORKOME“ HNK Varaždin – Ja BiH… 5 dana Zagreba u Sarajevu
Kamerni tetar 55, 3. juni u 21.00 sat
Igraju: Judita Franković, Hana Hegedušić, Robert Plemić
Režija: Ansambl

PRIČAJ MI O GORKOME
(prema autobiografskom romanu Fališ mi, prva i druga knjiga)

Predstava Pričaj mi o Gorkome nastala je prema autobiografskoj prozi Mani Gotovac Fališ mi, prvi i drugi dio, najčitanijim knjigama u Hrvatskoj u protekle dvije godine, a govori o ljubavi dvoje ljudi koji su 30 godina živjeli jedno za drugo, a samo tri proveli zajedno.

U ovom jedinstvenom literarnom i kazališnom djelu kroz osobnu autoričinu priču pratimo povezanost, intimni rast i sazrijevanje likova i njihovih odnosa kroz vremenski period koji daje širu društvenu sliku vremena tokom kojeg se radnja predstave odvija. Pitanja slobode na intimnoj i društvenoj razini obilježila su cijelo jedno razdoblje u našoj skorijoj historiji, pa tako i ono glavnih likova u predstavi čiju ljubavnu priču pratimo.

Rezervacije ulaznica za predstavu mogu se izvršiti na telefon 550-475 i na e mali info@kamerniteatar55.ba.

<
10336768_10151793258492706_6856436849629292978_n

Vanja Lisac o humanitarnoj akciji: “Na slikama su...

>
1519184_449880645114775_5823182525957267192_o

Kada svira Divanhana #SSF4

15672568_10154363830539092_4133382120812514172_n

Preporuka

Ammara Mistrić “Nikada”