Kategorije

Premijera predstave Pobunjenik M.K. sa kojom kreće Mess Teatar

Pred punom dvoranom NPS u okviru Modula Memorije, kao prva premijera MESS Teatra u čijoj produkciji učestvuju i Narodno pozorište Sarajevo i EastWest Centar sinoć je premijerno izvedena predstava Pobunjenik M.K. u režiji  Nermina  Hamzagića. Ansambl od šest glumaca i glumica koji čine Amar Selimović, Maja Izetbegović, Dženana Džanić, Vedrana Seksan, Aco Seksan i Enes Salković, na ogoljenoj sceni, sa minimalnom rekvizitom i kostimom, igrali su i pripovijedali fragmente iz Klajstovog Kolhasa, djela koje je i danas relevantno, jer poziva na pobunu pojedinca protiv nepravednog sistema, ali i upozorava na granicu koja se u svom gnjevu ne smije preći.

Nakon predstave publika je imala priliku putem pisane poruke ostaviti svoje  utiske  na plakatima koji su bili  postavljeni u foajeu NPS. Autor fotografija Mišo Prodanović.

Reditelj Hamzagić je istakao da se predstavom žele otvoriti određena pitanja i podstaći diskusija. “Činjenica da Klajstovo djelo objavljeno 1810. godine i dalje korespondira sa vremenom u kojem živimo je zastrašujuća. Bosna i Hercegovina je i u 21. stoljeću zemlja nepravde i nejednakosti, koja ne priznaje sve svoje građane, te zbog toga ovo civilizacijsko pitanje pravde i nepravde, želimo vratiti u fokus javnosti“, naveo je Hamzagić te dodao da su s obzirom na situaciju u kulturi danas, premijere predstava društveni “incidenti“ i posljedice napora pojedinaca. Inspirativni tekst ove predstave govori o čovjeku koji odlučuje da se suprotstavi nepravednom sistemu. Mihael Kolhas je trgovac konjima kojem prilikom jednog putovanja na imanju jednog plemića konje bespravno oduzimaju i upropaštavaju. Nakon što mu korumpirani birokratski aparat odbije tužbu protiv plemića, Kolhas odlučuje izboriti svoju pravdu nasilnim putem. Klajstova novela nastala je prema istinitom događaju iz 16. stoljeća, a jednako je aktuelna i danas kada smo svjedoci stalnih socijalnih nemira širom Evrope.

Dramaturgiju predstave potpisuje Asja Krsmanović. Dio umjetničkog tima čine i poznate kostimografkinje iz dua OshYosh – Vanja Ciraj i Irma Saje, scenografiju potpisuje Adisa Vatreš, dok je muzička saradnica dirigentica Tijana Vignjević, a koreograf Thomas Steayert. Za grafički dizajn cijelog projekta odgovoran je Goran Lizdek.

DSC_0257

Premijerom “Pobunjenik M.K.” pokrećemo MESS Teatar kao kontinuitet višegodišnjih produkcija i kooprodukcija  stranih i domaćih predstava Festivala MESS, od kojih su neke ušle u antologiju savremene bosanskohercegovačke teatarske historije. Ova predstava je idealan početak jedne nove pozorišne scene otvorene za scensko istraživanje i angažirano pozorište“, naveo je direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Dino Mustafić, te dodao da MESS teatar najavljuje potrebu za početkom procesa redefiniranja pozorišnih institucija u ovim ne baš obećavajućim recesijskim vremenima.

Oznake: ,
<
Screen Shot 2014-04-17 at 15.49.50

Pogledajte rijetko viđene fotografije Victorie Beckham

>
Blb2U-xIAAA6Noa.jpg large

Edin i fanovi u Manchesteru

15672568_10154363830539092_4133382120812514172_n

Preporuka

Ammara Mistrić “Nikada”