Kategorije

Poslušajte i pogledajte “Hiljadarku”

Film „Hiljadarka“ reditelja Nenada Djurića koji je premijerno  predstavljen publici na ovogodišnjem SFF-u  priča priču o rudaru Atifu Kutroviću, poštenom, uzornom i vrijednom rudaru koji traži svoje mjesto pod suncem. Kakav je bio život u tom komunistgičkom periodu, otkrit će odlična glumačka postava koju čine Nikola Kojo, Armin Omerović, Aida Bukva, Branislav Trifunović i mnogi drugi. Film je snimljen na širem lokalitetu općine Banovići, a radi se o izrazito ambicioznom projektu snimljenom prema originalnom scenariju uspješnog bosanskohercegovačkog pisca Zilhada Ključanina na čijem se razvijanju radilo nekoliko godina.

Merak u film unosi poznata estradna umjetnica koja je svojim glasom uljepšala težak život rudara, Ruža Efendić, u javnosti poznata kao balkanska Ruža. Ruža u filmu “Hiljadarka” ima svoju sudbinsku ulogu – žena koja donosi odušak, merak i zaborav svih briga uz pjesmu. Uz nju, njen glas i harizmu svi problemi nestaju u malom rudarskom gradu.

“Velika mi je čast što sam dio ovako divne ekipe i ovakvog fantastičnog projekta. Ponosna sam i sretna što svojom pjesmom i  pojavom u filmu mogu prikazati jednu životnu priču čovjeka koji je radom postigao ono što imperativ života – poštenje i iskrenost. Unijela sam svoju dušu u pjesmu i nadam se da će to publika uspjeti da vidi na filmskom platnu“, dodala je Ruža.

Muziku, tekst i aranžman „Hiljadarke“ napisao je kompozitor Vlado Podany, koji je po prvi put  zaplovio u ovakav  muzički  žanr i sjajno uradio posao.

„Ja nisam neko ko zna napraviti pjesmu…naročito ovakvu, ali dogodi se…zahvaljujući prvenstveno komponovanjem muzike za film “Hiljadarka”  i saradnjom sa sjajnom pjevačicom Ružom Efendić. Zapravo sam napravio kreativni preokret u sebi, uradio sjajan posao koji je rezultirao kompozicijom “Hiljadarka”…I opet zahvaljujući filmu, njegovom radnjom i emocijom koju nosi, hrabro ali sigurno napišem i tekst kompozicije koji ima svoju ljubavnu, nostalgičnu ali i duhovitu notu…i  evo, pjesma “Hiljadarka” je tu…Dopast će se svima, u to sam siguran…“- kazao je Vlado Podany.

Oznake:
<
_MG_8479

Zabranjeno Pušenje koncertom omogućilo pomoć bosanskoj i...

>
IMG_4476

Frajle biraju ljubav

15672568_10154363830539092_4133382120812514172_n

Preporuka

Ammara Mistrić “Nikada”