Kategorije

Novi HIT Kornelija Kovača

„Uspomene sve će sjati kao dijademe“ nova je pjesma autora Kornelija Kovača koji je ujedno i nastavak popularne pjesme „Četiri mladića idu s Trebevića“. Pjesmu je, na tekst Duška Trifunovića, otpjevao slovenački pjevač Boštjan Korošec iz Celja.

Kornelije Kovač uskoro će boraviti u Sarajevu kada će pomenutu kompoziciju i promovisati. Inače, Kovač je svoju karijeru profesionalnog muzičara započeo 1961. godine. Diplomirao je na odjelu Teorije i Klavir muzičke akademije u Sarajevu. Godine 1961 formira svoju prvu grupu BKB u Sarajevu, koja postaje ugledni jazz trio tog vremena. Godine 1963 nastupa na YU jazz festivalu na Bledu u Sloveniji. Nakon što je vodio različite orkestre u Bosni, pridružuje se najpopularnijoj sarajevskoj pop grupi INDEXI. Sa njima nastupa na dva mjeseca dugoj turneji po SSSR-u. Godine 1968. doseljava u Beograd, gdje osniva jednu od najznačajnijih jugoslavenskih grupa svih vremena – KORNI GRUPU. Kao kompozitor i muzičar, trijumfira na brojnim muzičkim festivalima u bivšoj Jugoslaviji, a sa Korni Grupom nastupa na mnogim festivalima u Europi. Godine 1980. seli se u Veliku Britaniju gde surađuje na mnogim muzičkim projektima. Učestvuje i na Reading Rock Festivalu. Kornelije Kovač piše muziku za pozorište, film i televiziju. Njegove kompozicije objavljuju se na brojnim LP pločama u ex-Jugoslaviji, Španjolskoj, Francuskoj, SAD-u, Nizozemskoj, Švedskoj, Finskoj, Norveškoj, Grčkoj itd. Mnoge od njih su Zlatne ili Platinaste ploče. Za C.E.A.R. izdaje humanitarni CD za pomoć djeci u Bosni i Hercegovini za vrijeme rata 90-tih godina. Po povratku u Jugoslaviju, okuplja stare i nove glazbene zvezde i u vlastitom glazbenom studiju nastavlja sve do danas s aktivnim radom na mnogim glazbenim projektima estradnih umjetnika.

Kovac_Kornelije_14 - Copy

Baritonist Boštjan Korošec je rođen u Sloveniji točnije u Celju. Več u ranoj mladosti pjevao je u različitim bendovima. Osnove solo pjevanja je dobio u Muzičkoj školi Velenje, koju je završio sa odličnim uspjehom. Upisuje Pedagoški fakultet u Mariboru i Muzičku Akademiju u Ljubljani, smijer koncertno pjevanje. Diplomirao je 2006 god. u klasi izv. prof. Irene Baar, pod mentorstvom doc. Vlatke Oršanić. Na Međunarodnom takmičenju iz pjevanja u Moskvi, 2008 god., osvojio je treću nagradu. Iste godine je debitirao ulogom Grofa Urha u operi Teharski plemiči, slovenskog kompozitora Benjamina Ipavca. Usavršavao se na Academie intornationale d’ete de Nice, Mountview academy of theatre arts London i kod priznatih umjetnika, prof. Dragici Kovačič, art. mag. Barbari Jernejčič Furst, mag. Valentinu Enčevu, doc. Vlatki Oršanić, Elizabeth Vidal, Andreu Cogneu, Brettu Manningu, Melissa Cross, te na brojnim seminarima u Sloveniji i diljem svijeta. 2012 godine se usavršavao u SAD-u gdje se specializirao i dobio BMA diplomu. Uz brojne nastupe širom svijeta sudjeluje i sa brojnim vokalnim sastavima i orkestrima između ostalog i sa orkestrom Ljubljanske Akademije, Simfonijskim Orkestrom SNG Maribor, brojnim Big bendovima… Uz operno pjevanje ujedno se bavi mjuziklom i pop pjevanjem. Direktor je Vocal BK Studia, škole za pozorišnu umjetnost.

Bo+ítjan Koro+íec

Oznake: ,
<
Screen Shot 2014-06-26 at 16.03.01

Reprezentativac Argentine selektora polio vodom

>
misimovic-bih-lat6

Zvjezdan Misimović poručuje: Idemo dalje, sada slijede...

15672568_10154363830539092_4133382120812514172_n

Preporuka

Ammara Mistrić “Nikada”