Kategorije

Muzej ratnog djetinjstva otvara svoja vrata u maju 2016. godine

Muzej ratnog djetinjstva zvanično će se otvoriti u Sarajevu u maju 2016. godine u organizaciji Udruženja Urban. Cilj projekta je da se prvi put nakon dvadeset godina sistemski pristupi istraživanju života djece i mladih tokom rata u BiH, a otvaranje Muzeja je nastavak projekta u okviru kojeg je 2013. godine objavljena knjiga Jasminka Halilovića “Djetinjstvo u ratu“. Stvaranje muzejske kolekcije je već počelo, a u njoj se nalazi nekoliko hiljada predmeta, fotografija, dokumenata, pisama i drugih uspomena.

Udruzenje Urban - Press konferencija FOTO (3)

Inicijator osnivanja Muzeja ratnog djetinjstva, Jasminko Halilović, istakao je veliko zadovoljstvo zbog nastavka projekta i skorog otvaranja Muzeja. “Tokom rada na knjizi naučio sam da je velikom broju preživjelih životno važno da ispričaju svoju priču i čuju priče drugih, a da do sada nisu imali priliku za to. Ovaj Muzej će tu priliku pružiti ne samo onima koji su bili djeca tokom rata u BiH, već preživjelima iz drugih konfliktnih zona u budućnosti. Muzej ratnog djetinjstva zauvijek će sačuvati od zaborava život djece u ratu, a njegov arhiv bit će značajan doprinos istraživanju ove teme u svjetskim okvirima”, naglasio je Halilović te pozvao sve zainteresovane da se uključe u stvaranje kolekcije Muzeja ratnog djetinjstva putem oficijelne web stranice projekta www.djetinjstvouratu.com.

Voditeljica istraživanja na projektu, Selma Tanović, navela je da su dosadašnja psihološka i sociološka istraživanja pokazala da odrastanje u ratu ima dalekosežne posljedice na fizičko i mentalno zdravlje preživjelih. “Muzej ratnog djetinjstva će preživjelima ponuditi platformu za suočavanje sa prošlošću na ličnom nivou, a razmjena proživljenog iskustva trebala bi doprinijeti i boljem međusobnom razumijevanju u društvu”, rekla je Tanovićeva.

Udruzenje Urban - Press konferencija FOTO (7)

Muzej ratnog djetinjstva promovira i novu riječ u našem jeziku – “umuzejiti”, te poziva sve zainteresirane da “umuzeje svoje uspomene”. Jedan od prvih učesnika koji je to učinio je Filip Andronik. “Već dugi niz godina tražim način kako da publici prikažem sve eksponate iz kolekcije ambalaže humanitarne pomoći i vjerujem da sam u Muzeju ratnog djetinjstva našao pravi dom za istu. Ekipa koja ga pokreće i stvara zaslužuje sve pohvale za ideju, ozbiljnost pristupa i plemenitu nakanu. Ne samo u svrhu očuvanja uspomena na taj period naših života već i za otvaranje novog muzeja u vrijeme kada se, na našu žalost, mnogi muzeji u državi zatvaraju”, naglasio je Andronik.

Udruzenje Urban - Press konferencija FOTO (5)

Misija Muzeja je kontinuirano i po najvišim standardima dokumentirati i digitalizirati materijale koji se odnose na iskustvo odrastanja u ratu, a zatim ih učiniti što šire dostupnim i što bolje ih prezentirati kroz različite medije. Vizija Muzeja je na individualnom nivou pomoći prevazilaženje traume, a na kolektivnom međusobno razumijevanje, s ciljem da se podrži lični i društveni razvoj.

Oznake: ,
<
0e1d923e-61c7-42c7-be6f-18a62a28b06f

Nina Badrić najavila prvi samostalni koncert u Lisinskom

>
cola austrija

Zdravko Čolić u svom stilu – bez greške

15672568_10154363830539092_4133382120812514172_n

Preporuka

Ammara Mistrić “Nikada”