Kategorije

Komedija “Ljubavni Žulj” by Mirela Trepanić

U Centru za kulturu „Sarajevo“ 20.10. u 20,00 premijerno je izvedena predstava komedije „Ljubavni žulj“, u režiji Mirele Trepanić. Komedija se sastoji od dvije jednočinke „Medvjed“ i „Prosidba“ koje obje tretiraju sukobe čvrstih principa izražene kroz muško-ženske odnose. Povrijeđeni u ranijim vezama, bivši vojni zapovjednik i mlada udovica odlučni su da do kraja života istraju u samoći i nikada se ne zaljube. No, on dolazi naplatiti dug upravo kod nje, sudbina im priređuje iznenađenje u novonastaloj situaciji. “Medvjed” Jedan je hipohondar, u najboljim godinama, došao u prosidbu svoje prve komšinice i najbolje prijateljice. Imanja koja graniče i način seoskog života su njihove dodirne tačke, kao i tvrdoglavost i odbrana istih principa, ali su strane različite. “Prosidba” Komediju „Ljubavni žulj“ radila sam sa izuzetno kvalitetnom ekipom glumaca, to su Lana Delić, Ivana Vojinović i Adnan Kreso, koji svoj talent, iskustvo, maštu i strast prema scenskoj umjetnosti dokazuju igrajući po dvije kompleksne uloge u ovoj izuzetno zahtjevnoj predstavi. Kroz predstavu publika će suosjećati sa likovima, prepoznati se u njihovim manama, te smijati se njihovim doživljajima sa iznenadnima i neočekivanim preokretima, ali će otići sa jasnom porukom da je za sreću potrebna i dovoljna ljubav, a ne i novac. Koncept predstave je muzika, ples i pjesma, kada se realna životna situacija pretvara u maštanja likova, a oni postaju onakvi kakvi uvijek trebaju biti: sretni i zaljubljeni. Hoće li “medvjed” naplatiti dug? Hoće li prosidba uspjeti? I šta je u svemu tome “ljubavni žulj”? Komedija koja će vam vratiti vjeru u ljubav! Slogan komedije je : Zaljubite se ponovo i zauvijek!

Poslije odigrane premijere Mirela Trepanić je izjavila: „Zaista sam sretna i zadovoljna, što sam i ovoga puta postigla cilj: nasmijati i isprovocirati publiku. Smijehom su prekidali predstavu, a čuli su se i komentari: „tako je!“ I „ne mogu da vjerujem!“ Gromoglasan aplauz na kraju te povici Bravo! Potvrdili su da sam uradila dobar posao. U Čehovljevim komičnim jednočinkama „Medvjed“ i „Prosidba“, koje čine predstavu „Ljubavni žulj“, a koje su napisane prije 120 godina vjerujem da su gledaoci prepoznali sebe i probleme zajedničke svima: može li se običan čovjek zakleti na vječnu samoću ako je u prirodi strastveno i društveno biće? Koliko nas materijalna strana života odvlači od uživanja u ljubavi, partnerstvu, prijateljstvu, braku i sreći? U sukobu čvrstih principa naši likovi ispoljavaju svoje mane koje su u komediji dovedene do maksimuma: grubost, licemjerje, nespretnost, hipohondrija, malograđanština, pohlepa, sitničavost i tvrdoglavost. Ove mane likova izazivaju smijeh, ali sam sigurna da se u nekim od njih gledaoci i prepoznaju, te im ova komedija djeluje i kao kritika takvog ponašanja. jerovala sam u uspjeh, jer imam iza sebe već veliko iskustvo u komedijama, ali sam također radila sa glumcima koji su bili jako fleksibilni, spremni na izazove, Lana Delić, Ivana Vojinović i Adnan Kreso su vrijedni, talentovani i funkcionisali smo kao jedna porodica. Raduju me nova izvođenja ove predstave, a posebno sam sretna što je prvo gostovanje, već 30. 10. u mojoj rodnoj Gračanici. U Sarajevu predstava se igra na matičnoj sceni Centra za kulturu „Sarajevo“ , a pokrovitelj predstave je Općina Centar Sarajevo. U publici su bile i brojne kolege: Amina Begović, Adisa Zuberović, Irma Alimanović i Mirna Kreso.

Svoje impresije iznjela nam je i Ivana Vojinović – “Pred premijeru sam imala tremu jer nam je to bilo prvi put da otvaramo predstavu za publiku nakon više mjeseci rada. Bila sam uzbuđena jer sam željela da uspijemo ljudima uljepšati tu večer koju su odlučili nama pokloniti. I bilo je predivno, reakcije su bile i više nego pozitivne i stvarno je zadovoljstvo bilo obostrano. Hvala svima koji su došli i pozivam sve one koji nisu da nam dođu na jednu od repriza a mi im obećavamo dobar provod”.

 

Fotografije sa generalne probe: Velija Hasanbegović.

Oznake: , ,
<
Screen Shot 2014-10-22 at 22.29.43

Neprepoznatljiva Renée Zellweger demantuje bilo kakve...

>
IMAG1756

Počelo snimanje novog BH filmskog projekta...

15672568_10154363830539092_4133382120812514172_n

Preporuka

Ammara Mistrić “Nikada”