Kategorije

Halka oduševila Bečku publiku

Foto by: Vedran Pilipović

U Austrijskoj prijestolnici, gdje će se u maju održati ovogodišnji Eurosong, ansabl Halka predvođen jedinstvenim vokalistom Božom Vrećom predstavio je Bosnu i Hercegovinu na najbolji mogući način svojim prvim koncertom van Bosne i Hercegovine.

Pred oko 450 oduševljenih posjetioca raznih porijekla Halka je otvorila pjesmom „Da sam sjajna mjesećina“ sa njihovog prvog albuma. Već poslije prvih nekoliko nota svima u dvorani je bilo jasno da ih očekuje veče puno sevdaha na najvećim muzičkim razinama. Izvanredni Dino Šukalo (gitara), Edvin Hadžić (kontrabas), Anes Beglerbegović (perkusije) i Adis Sirbubalo (klavir i harmonika) maestralno su uveli publiku u dvosatno sevdah-putovanje kroz gradove, čaršije, sokake i avlije.

_MG_5365 - Kopie

Vrećin izlazak na pozornicu izmamio je prve obilne ovacije a prvih nekoliko otpjevanih verzova pristune je definitivno ubjedilo  da će ove noći svjedoćiti koncertu koji će svi još jako dugo pamtiti. Obučen u predivni crni kaftan Vrećo je impresivno upotpunio muzičku podlogu njegovih kolega i zajedno su demonstrirali Halkinu viziju sevdaha koja je od prvog pojavljivanja benda u 2013. godini začarala bh. ali i regionalnu muzičku scenu.

Pored pjesama sa prvog albuma bend je Bečkoj publici predstavio i nekoliko pjesama koje se nalaze na njihovom drugom izdanju „O ljubavi“ koji će se uskoro naći u regalima dobro sortiranih cd-shopova.Tako su tokom ovog nastupa zaživjeli savršeni aranžmani ovih uistinu ponajboljih bh. muzičara uz pjesme „Pod Tuzlom se zeleni meraja“, „Hajde dušo da ašikujemo“, „Kiša bi pala“, „O sabahski tihi vjetre“ i mnogih drugih. Pored poznatih sevdalinki u novom ruhu Halka je po prvi put uživo izvela kompoziciju „Biser-Naza“ ćiji tekst potpisuje Božo Vrećo.

_MG_5114

Poslije svake pjesme publika je umjetnike nagrađivala izrazito dugim aplauzom i uzvicima visokog oduševljenja a svaku poznatu sevdalinku su pjevajući pratili. Od prve do zadnje minute sve prisutne pratio je izraziti sjaj sa lica koji je ukazivao na bezprijekorno zadovoljstvo  sa muzičkim performansom benda.

Vrećina autentičnost i njegova karizma duboko su impresionirale Bečlije i druge goste koji su djelimično doputovali iz Švicarske, Njemačke i Holandije. Ispravnost pristupa Halkinih muzičara ovom projektu potvrdio se i na ovom koncertu gdje su još jednom pokazali da savremeni sevdah ne mora činiti pretjerano dokazivanje muzičkih sposobnosti pojedinaca nego da je ljepota ovog muzičkog žanra upravo u skladu muzičkih aranžmana i predivnih vokalnih interpretacija.

Poslije sat i 45 minuta i prvog naklona Halku je publika urnebesnim aplauzom „s nogu“ vratila na binu gdje su za definitivni kraj izveli njihove verzije sevdalinki „Razbolje se šimšir list“ i „Rane moje“ uz koju su svi posjetioci totalno raskosito plesali.

Ovim impresivnim koncertom udruženje FUTUREBAG je nastavilo projekat Wiener Sevdah (Bečki sevdah) čiji se kompletan doprinos koristi za nabavku školske opreme za socijalno ugrožene mališane u Bosni i Hercegovini. Udruženje je od osnivanja u 2011. godini na ovaj način uljepšalo školske dane preko 10.000 prvačića širom zemlje. Više informacija na www.futurebag.org i www.wiener-sevdah.at

Oznake: , ,
<
Screen Shot 2015-01-20 at 21.02.21

Bejtovic Communications postala zvanična marketing i PR...

>
Takht dobio ruze

Damir Imamović Sevdah Takht u Zagrebu

15672568_10154363830539092_4133382120812514172_n

Preporuka

Ammara Mistrić “Nikada”