Kategorije

Halid Bešlić opjevao tragičnu ljubavnu priču iz ratne 1941.

Produkcija Depo iz Sarajeva, najstarija diskografska bh. kuća Sarajevo Disk i RTV 7 Tuzla, u ponedjeljak, 18. maja su u Tuzli počeli snimanje muzičkog spota za pjesmu “Je l’ ti žao što se rastajemo“, koju izvodi Halid Bešlić.

Radnja spota zasniva se na romanu Jasmina Imamovića “Slana zemlja”, koji je, opet, zasnovan na istinitim događajima i stvarnim likovima iz 1941. godine. Roman ovog mjeseca objavljuje VBZ Zagreb, Sarajevo, Beograd.

spot2

Radi se o ljubavnoj priči i ratnoj drami narodnog heroja Envera Šiljka i Jevrejke Fride Laufer. Enver Šiljak bio je jedan od šefova pokreta otpora u Tuzli, student prava, službenik u Fabrici soli, ali i muzičar. Frida Laufer bila je članica ilegalnog pokreta otpora u Tuzli. Oboje su bili na prvoj potjernici koju su fašisti raspisali za istaknutim antifašistima Tuzle.

Osim njih, u romanu se pojavljuju i poznati tuzlanski revolucionari Rudolf Vikić i Memo Suljetović.

Ljubav Envera i Fride se završila tragično. Ona je odvedena u koncentracioni logor, gdje je zajedno sa njihovim, u logoru rođenim djetetom, ubijena, a Enver Šiljak je, zajedno sa Rudolfom Vikićem i Memom Suljetovićem, strijeljan 5. septembra 1941. godine. Dok su Envera Šiljka ustaše vezanog vodile na strijeljanje, on je prolazeći hodnicima i silazeći niz stepenice zatvora pjevao Fridi pjesmu, “Je l’ ti žao što se rastajemo“.

“Čim sam pročitao rukopis romana Jasmina Imamovića, odlučio sam se za snimanje ovog spota. Mene lično oduševljava antifašistička tradicija Tuzle. Iako  je radnja “Slane zemlje” smještena u 1941. godinu, roman je aktuelan i danas potreban. Poštujem i to što Jasmin Imamović kao gradonačelnik njeguje kulturno historijsko naslijeđe Tuzle. Održava spomenike antifašizma, izgradio je spomenik kralju Tvrtku, ali od zaborava svojim romanom spašava i veličanstvenu ljubavnu priču Envera i Fride. Ovaj antifašistički spot, kojeg snimamo u antifašističkoj Tuzli, doživljavam i kao svojevrstan odgovor Bosne i Hercegovine na aktuelnu rehabilitaciju fašiste Draže Mihailovića u Srbiji”, kaže reditelj i producent ovog muzičkog spota Jasmin Duraković.

Ni Halid Bešlić nije ostao imun na ovu veliku i tragičnu ljubavnu priču te priznaje: “Jasmin Imamović i ja smo dugogodišnji prijatelji. Kada mi je ispričao priču o narodnom heroju Enveru Šiljku i Fridi Laufer, odmah sam rekao da hoću pjevati pjesmu koju je Enver, dok su ga vodili na pogubljenje, pjevao svojoj djevojci“.

Aranžman i obradu pjesme “Je l’ ti žao što se rastajemo“, uradili su profesori Dragan Divjak i Dženan Jusufović.

Halidu Bešliću u izvođenju pjesme pomaže tuzlanski hor Lege Artis, a spot se snima u historijskoj jezgri Tuzle i u staroj Fabrici soli, u kojoj su Enver Šiljak i Frida Laufer, nekada radili.

U spotu igraju Nedim Malkočević, Edis Žilić i Feđa Zahirović, dok Fridu Laufer igra mlada manekenka i Miss FBiH Belma Ibrahimović.

Oznake:
<
SARS Plakat B1

S.A.R.S. u Domu mladih umjesto u Skenderiji

>
Bolic-Kustric-Filipovic

Tarik Filipović u LZN

15672568_10154363830539092_4133382120812514172_n

Preporuka

Ammara Mistrić “Nikada”