Kategorije

Film “Ti mene nosiš” i na SFF nastavio svoj uspješan put

Film Ivone Juka još je jednom pokazao da je odlično prihvaćen bez obzira gdje se pojavi i o kakvoj se vrsti publike radi, a njegova snažna poruka i kvalitetna priča razlog su njegove popularnosti i pokazatelj zašto je podjednako hvaljen i od strane filmskih kritičara i od strane javnosti

U sarajevskom Narodnom pozorištu, održana je projekcija debitantskog dugometražnog filma “Ti mene nosiš”, redateljice i scenaristice Ivona Juka. “Ti mene nosiš”, nastao je u produkciji 4film produkcijske kuće, a već svojim prvim prikazivanjem i svečanom premijerom izazvao je interes javnosti i mnoge pozitivne kritike kako se radi o jednom od najboljih filmova na ovim područjima u posljednjih 20 godina.

Damir Markovina, Anita Juka, Ivona Juka, Lana Baric, Dragan Markovina

Kvalitetu filma i njegovu odličnu priču prepoznala je i sarajevska publika koja je do posljednjeg mjesta ispunila Narodno pozorište, želeći se uvjeriti po čemu je to film Ivone Juka drugačiji i zbog čega tako dobro kotira u javnim krugovima. Iako traje puna dva i pol sata film je “zavezao” sve prisutne u Narodnom pozorištu, a aplauz nakon završetka koji je trajao nekoliko minuta, poneka suza i oduševljenje viđenim, pokazatelj su da je film i u Sarajevu pronašao svoju publiku i da je nastavio svoj uspješan filmski put.

Redateljica Ivona Juka u Sarajevu se predstavila 2006. godine i osvojila Srce Sarajeva za svoj odličan dokumentarni film “Što sa sobom preko dana”, pa iako je u Sarajevu nije bilo gotovo 10 godina, nakon projekcije filma nije krila oduševljenje i zadovoljstvo što je u Sarajevu ponovo doživjela ovacije i što je publika prepoznala njen rad.

Festivalski trg

“Svakom redatelju laska ovakva reakcija publike jer nakon svega, film se radi za ljude i oni su najmjerodavniji da daju konačnu ocjenu jeste li uspjeli u onom što ste radili ili ne. Ja vjerujem da sam uspjela, a ova divna sarajevska publika samo je potvrdila moju tezu. Još od svog prvog pojavljivanja, iz Sarajeva nosim samo pozitivna iskustva, a nagrada «Srce Sarajeva» mi je bila uistinu nešto posebno. «Ti mene nosiš», je namijenjen, onima koji ga žele gledati, a ja sam večeras uvidjela da mnogi žele vidjeti i gledati ovaj film. A festivali kao takvi su jako bitni, jer su događaj, onaj big event, koji ljudima skrene pažnju na – film. I to autorski film. Kad je film u redovnoj distribuciji, imate, pa nemate vremena, pa odlažete gledanje.., i na kraju možda čak i ne pogledate taj film. Festivali su spotlight na film, ljudi se okupljaju zbog filmova, druže, a upravo je Sarajevo kroz svoj festival uspio okupiti ljude, približiti im film, a kroz neposrednu komunikaciju s glumcima i redateljima ovaj festival učiniti jednim od najdražih i najposjećenijih filmskih festivala u Europi. Festivala treba biti što više, pogotovo poput Sarajevo Film Festivala. A večerašnja reakcija publike, njihova pitanja i komentari i činjenica da znaju prepoznati film razlog su zašto se uvijek s veseljem vraćam u Sarajevo”, rekla je Ivona Juka, redateljica filma.

Aleksandra Kovac, Ivona Juka, Lana Baric, Anita Juka

Oznake:
<
11902312_990986664292723_8353952018745307024_n

Edin Džeko ponovo učesnik u humanitarnim akcijama

>
Photo Amel Curic

Amel Ćurić pripema veliki show u Mostaru

15672568_10154363830539092_4133382120812514172_n

Preporuka

Ammara Mistrić “Nikada”