Kategorije

Dubioza kolektiv začarala Beč – FUTUREBAG slavio još jedan veliki uspjeh za Djecu BiH

Daleko unaprijed rasprodani Bečki koncert Dubioze kolektiv u organizaciji udruženja za podršku socijalno ugrožene djece u Bosni i Hercegovini „FUTUREBAG – Torba Za Budučnost“ donio je veliku radost na lica 480 sretnih posjetioca koji su sebi na vrijeme osigurali ulaznice. Energetski spektakl koji do sada još nije zapamčen u Austrijskoj prijestolnici oduševio je istom mjerom ljude porijeklom sa Balkana kao i izvorne Austrijance i goste drugih nacija naseljenih u ovom gradu. Radost i zadovoljstvo dodatno je podigla činjenica da će sav doprinos ostvaren na koncertu koristiti direktno i transparentno za nabavku ergonomskih školskih torbi i pribora, te će se sa sredstvima ostvarenim na ovom koncertu obezbjediti školski paketi za preko 1200 mališana širom BiH.

_MG_2866

Poslije skoro trogodišnjeg odsudstva Dubioza kolektiv je izazvala pravu eksploziju interesovanja za ulaznicama, te je koncert već mjesec dana unaprijed bio apsolutno rasprodan što je prava rijetkost kada su u pitanju koncerti domačih bendova u Beču. U prtljagu su članovi najuspješnijeg i najvrijednijeg benda iz regiona pored bezbroj več daleko poznatih hitova kao što su Blam Blam, Kažu, Kokuz, USA itd. sa sobom imali i tri sasvim nove pjesme sa nadolazečeg albuma koje su vrlo kratko prije Bečkog koncerta objavili na EP-u „Happy Machine“. Dubiozin koncept besplatnog postavljanja svih svojih muzičkih učinaka putem interneta, kojem su se intenzivno posvetili u novoj pjesmi „Free.mp3“, doprinjeo je tome da je Bečka publika spremno dočekala bend i sa njima u glas pjevala skoro sve dijelove nastupa.

_MG_2210

Svirka u Beču za Dubiozu je početak urnebesne turneje po zapadnoj Evropi koja će ih u sljedeće 4 sedmice odvesti na čak 23 koncerta u 7 zemalja. Brano Jakubović je na pitanje o izvoru energije potrebne za ovakve poduhvate sa osmjehom izjavio: „Poslije skoro 70 koncerata od početka godine, proveli smo večinu septembra bez nastupa. Bilo je vrijeme da se počnemo ponovo kotrljati.“ Više od dvosatni performans benda publici pruža neprestajni spektakl koji punom parom dovodi i najmirnije posjetioce do apsolutne ekstaze. Tako je dvorani u Beču več kod prve pjesme nastalo kolektivno „ludilo“ koje se nije smirilo do poslijednjeg takta. „Veoma smo sretni što smo baš ovdje započeli ovu turneju i što smo imali ovako sjajnu publiku. Neke od pjesama smo po prvi put izvodili pred ljudima tako da je ovo i za nas u svakom slučaju bilo jako izazovno. Bio je ovo do sada naš najdraži nastup u Austriji.“ izjavio je Adis Zvakić.

_MG_2262

„Posebno nam je drago što je ovaj koncert bio humanitarnog karaktera i što će FUTUREBAG sa novcem prikupljenim od ulaznica usrećiti tako veliki broj djece u Bosni i Hercegovini. Smatramo da je ovo jedan od projekata koji je kroz stanje u BiH na žalost žarko potreban djeci naše domovine i sretni smo što smo našim nastupom mogli doprinjeti njegovom uspjehu” - riječi su Vedrana Mujagića jednog od osnivača Dubioze kolektiv.

Kroz podršku sponzora koji su snosili sve troškove koncerta FUTUREBAG je bio u stanju da koristi sav doprinos za humanitarne svrhe. Predsjednik udruženja Kemal Smajić je poručio: „Izrazito smo zahvalni komapniji „Brajlović Austria“ i austrijskim političkim partijama „SPÖ“ i „Die Grünen“  koji su nas još jedanput podržali u našem radu. Organizovanje koncerta Dubioze kolektiv je več duže vremena bio cilj našeg udruženja jer njihovi tekstovi ukazuju upravo na one probleme kroz koje je rad nešeg udruženja uopšte potreban. Ubjeđen sam da bi upornost, trud i profesionalnost benda trebali da služe kao uzor mladima u Bosni i Hercegovini ali i šire. Njihov uspjeh je dokaz da se čestit rad apsolutno isplati i da čak i u korumpiranom politčkom sistemu kakav vlada u BiH postoji alternativa.“

UG FUTUREBAG će već u novembru nastaviti organizovanje humanitarnih manifestacija. Tako će 8.11.2014. organizovati humanitarni turnir u malom nogometu a samo sedan dana poslije toga, naime 15.11.2014. natavljaju svoj projekat „Wiener Sevdah“ (Bečki Sevdah) sa organizacijom humanitarnog nastupa benda Divanhana.

Oznake: ,
<
DINO MERLIN_09

Dino Merlin nastavlja obarati rekorde

>
x30372873133716187_4

Zabluda – Duet Tony Cetinski i Željko Joksimović

15672568_10154363830539092_4133382120812514172_n

Preporuka

Ammara Mistrić “Nikada”