Kategorije

Divanhana u Beču pred punom dvoranom

U sklopu projekta Wiener Sevdah dobrotvornog udruženja FUTUREBAG – Torba Za Budućnost iz glavnog grada Austrije sarajevski bend Divanhana u proteklu subotu začarala je Bečku publiku svojim premijernim nastupom u ovom gradu.

U do zadnjeg mjesta rasprodanoj pozorišnoj dvorani „Längenfeldgasse“ članovi Divanhane su posjetioce odveli na muzičko putovanje kroz Balkan a posebnim akcentom na bh. tradicionalnu urbanu pjesmu Sevdalinku izmamili su ogromnu količinu emocija u publici. Oni koji su na vrjeme uspjeli osigurati svoje ulaznice su uživali u prekrasnim izvedbama pjesama „Grana od bora“, „Kradem ti se u večeri“, „Crven fesić“ i mnogim drugim.

Divanhana_Publika

Tražila se karta više

Dvosatni nastup uz nasmijana lica publike i po koju suzu izazvanu emocijama koja je vladala dvoranom proletio je kao tren. Več prije „bisa“ Divanhana je na noge podigla sve prisutne koji su ih dugim i gromoglasnim aplauzuom poslije naklona vratili na binu. Bend je se od Bečke publike oprostio fulminantnom verzijom pjesme „Ajde Jano“ koju je kao i skoro sve ostale publika pjevala zajedno sa Divanhanom.

„Energija koja je nastala tokom koncerta nas je fascinirala. Imali smo do sada mnogo nastupa i teško ih je uspoređivati ali smo svi iz benda suglasni da je ovo bio najemotivniji naš koncert do sada. Jako smo sretni što nas je u Beču dočekao na ovako predivan način ovoliki broj ljudi“ bila je izjava vidno dirnutog Nevena Tunjića iz Divanhane.

Leila Čatić je izjavila da joj je „posebno drago da se sva sredstva ovog koncerta koriste za nabavku školske opreme socijalno ugroženim mališanima u Bosni i Hercegovini. Sama ideja ovog udruženja ali i njeno sprovođenje su apsolutno fascinantni i vrijedni svake pohvale. Radosni smo što smo postali dio ovog projekta i na naš način doprinjeli njegovom uspjehu.“

Divanhana_Publika_3

Prikupljena sredstva za 1.100 djevojčica i dječaka

Predsjednik FUTUREBAG-a, Kemal Smajić, je bio preplavljen pohvalama i čestitkama na organizaciji koncerta kako od strane publika tako i od strane samog benda. „Velika nam je čast kada mi kao udruženje u kojem se svi članovi volonterski angažuju i gdje smo svi lajici po pitanju organizacije i sprovođenja ovakvih događaja jer se po zanimanju bavimo sasvim drugim stvarima, dobijemo ovaku vrstu reakcije gostiju i muzičara. Trudimo se da sa našim manifestacijama Bosnu i Hercegovinu u Beču predstavimo na najbolji mogući način ali i da pri tome ostvarimo i prvobitni cilj udruženja, a to je da pomognemo što većem broju djece u Bosni i Hercegovini. Iz tog razloga smo posebno ponosni da smo uz pomoć naših sponzora i ovaj put uspjeli da sva ostvarena sredstva usmjerimo direktno u humanitarne svrhe. Na ovaj način je koncert osigurao ukupno 1.100 školskih paketa koji se sadržavaju od ergonomskih školskih torbi i pratećeg pribora.“

Divanhana_Crtezi

Dječiji crteži za publiku

Članovi udruženja su na Divanhaninom koncertu goste obradovali kroz uručivanje crteža djece iz osnovnih škola Zavidovići i Kovači koji su im pristigli kao znak zahvalnosti. Publika je na ovaj znak pažnje jako emotivno reagovala te su na izlazu iz dvorane mnogi naveli da će crteži dobiti posebno mjesto u njihovom domu

Udruženje nastavlja rad na prikupljanju sredstava za sljedeću školsku godinu te će već u januaru, tačnije 17.1.2015. godine ugostiti ansabl HALKA iz Sarajeva sa jedinstvenim vokalistom Božom Vrećom koji će također zasigurno probuditi velike emocije kod Bečke publike. Ulaznice za ovaj koncert će se od sredine sedmice moći naručiti putem internet-a na stranici www.wiener-sevdah.at a na istoj stranici će biti objavljeni i podaci prodajnih mjesta u samom gradu. Kao i uvjek sav doprinos ove manifestacije će se koristiti za humanitarne svrhe.

Oznake:
<
safet-susic-5-maja-objavljuje-imena-putnika-u-brazil-roma-pusta-pjanica-lulic-mozda-zakasni_1398458187

Reprezentativci o saradnji sa Sušićem

>
img.php

I ove godine BiH bez učešća na Evroviziji

15672568_10154363830539092_4133382120812514172_n

Preporuka

Ammara Mistrić “Nikada”