Kategorije

Cannes: BiH postala članica Evropske filmske promocije

Bosna i Hercegovina stekla je pravo učešća na važnim i prestižnim programima EFP-a sa posebnim fokusom na promociju kinematografija i talenata svake zemlje članice.

Udruženje je danas u Cannesu na ovom velikom sastanku predstavila Elma Tataragić, scenaristica i generalni sekretar Udruženja, nakon čega su članovi pristupili glasanju. Bosna i Hercegovina sa Udruženjem filmskih radnika je jednoglasno postala 36. član ove velike porodice.

“Vrlo smo uzbuđeni što se najzad pridružujemo mreži EFP-a”, rekla je Tataragić koja će predstavljati BiH ispred Udruženja u radu EFP-a.

“Bosna i Hercegovina će i doprinijeti, ali i dobiti ovim članstvom jer, iako mala, mi smo važna i zrela kinematografija. Bit će sjajno naizad imati mogućnost učestvovati na EFP programima i platformama u promociji naših filmova i talenata”, dodala je Tataragić.

U svom saopćenju za javnost EFP je naveo da je čast imati BiH za člana upravo zbog važnih filmova i autora, ali i festivala kao što su Sarajevo Film Festival koji dolaze iz Bosne i Hercegovine.

European Film Promotion organizira niz aktivnosti tokom godine, a najistaknutije su program predstavljanja mladih filmskih glumaca “Shooting Stars” na filmskom festivali u Berlinu, predstavljanje producenata na Producers’ Network na Marche du Film filmskom festival u Cannesu. Od ove godine BiH će imati priliku da kandiduje mlade glumce i producente, kao i svoje projekte.

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine osnovano je 1950. godine. Od osnivanja do danas, Udruženje aktivno učestvuje u formiranju i usmjeravanju bh. kinematografije. Najvažniji projekti Udruženja filmskih radnika tiču se upravo promocije bosanskohercegovačkog filma. Udruženje već 12 godina izdaje Bh. Film godišnji katalog, kojim promovira bosanskohercegovačku kinematografiju na svim važnijim filmskim festivalima u svijetu (Cannes Film Festival, Berlin Film Festival, Venezijanski filmski festival, Sarajevo Film Festival, itd.).

Također, promocijom bosanskohercegovačkog filma bavi se i kroz web portal www.bhfilm.ba, te Bh. Film program, koji se već deset godina održava u sklopu Sarajevo Film Festivala, a prikazuje cjelokupnu profesionalnu godišnju filmsku produkciju u Bosni i Hercegovini.

Svake godine Udruženje filmskih radnika BiH kandidira jedan bh. film za nagradu Oscar Američke filmske akademije. Također, Udruženje dodjeljuje jednom godišnje i nagradu “Ivica Matić”, jedinu strukovnu nagradu filmskim radnicima, za uspjeh u prethodnoj godini, ili životni doprinos bh. filmu.

Samo u toku prethodnih 15 godina naši članovi osvojili su najprestižnije filmske nagrade, i to: Danis Tanović – nagradu Američke akademije Oscar za film “Ničija zemlja”, Ahmed Imamović – FELIX-a, nagradu Europske filmske akademije za film “10 minuta”; Srđan Vuletić – Tigra Rotterdam Film Festivala za film “Ljeto u zlatnoj dolini”, Pjer Žalica – Nagradu Sarajevo Film Festivala i Srebrenog Leoparda Locarno Film Festivala za “Gori vatra”, Jasmila Žbanić – Zlatnog medvjeda za najbolji film na Berlinaleu 2006. za film “Grbavica”, Grand Prix Semaine de la Critique Cannes Film Festivala za film “Snijeg”, Aide Begić, film “epizoda u životu berača željeza” Danisa Tanovića osvojio je Srebrenog medvjeda za nabolju ulogu i za najbolji film, te nagradu Ekumenskog žirija, te brojne nagrade za kratke i dokumentarne filmove.

Oznake: , , ,
<
60856004-eurosong

Večeras počinje 60. Eurosong

>
o-BEYONCE-facebook

Beyonce vam preporučuje pjesmu koja popravlja

15672568_10154363830539092_4133382120812514172_n

Preporuka

Ammara Mistrić “Nikada”