Kategorije

10 godina Helverove Noći

Drama “Helverova noć” koju je prema tekstu poljskog pisca Jaroslawa Swierszcza, poznatijeg pod pseudonimom Ingmar Vilkvist, režirao Dino Mustafić, a u kojoj su sjajne uloge ostvarili Mirjana Karanović i Ermin Bravo, na sceni Kamernog teatra 55 bit će izvedena 10. I 11. februara kada obilježava deset godina od kada je prvi put izvedena na matčnoj sceni.

Predstava koja je premijerno izvedena 2004. godine doživjela je brojna izvođenja kako u matičnoj kući, tako i na mnogim drugim scenama u BiH, regiji i u svijetu, te predstavljala našu zemlju na  internacionalnim festivalima na kojma je osvojila toliki broj nagrada da je dobila epitet internacionalno najnagrađivanije predstave bh. teatara. Devedesetminutnu izvedbu u teatrima publika prati bez glasa, a nakon završetka predstave glumce sa scene ispraća ovacijama.

Radnja se odvija tridesetih godina prošlog vijeka u Njemačkoj, u vrijeme fašizma. Riječ je o univerzalnoj temi koja se ne odnosi samo na fašizam, nego na totalitarizam uopšte, a predstava na vrlo iskren, intiman i potresan način govori o svim egzistencijalnim i esencijalnim tjeskobama.

Dramaturginja Ljubica Ostojić o predstavi koja se i danas igra u prepunoj sali  kaže: „Zašto uopće Heverova noć? Između ostalog, za mogućnost nekog boljeg, humanijeg i spokojnijeg dana.

Nekad. Za neke mirne snove, daleko od noćnih i dnevnih mora. Jer fašizam nije tek mučna pripovijest daleke povijesti. On je kronična boljetica suvremenosti. Tinja konstantno i u pogodnim uvjetima otvara se u žive rane, bolne ožiljke, smrt.

Koliko je takvih, drugačijih Helvera, umiralo bezrazložno i još uvijek umire u noćima pomračenja ljudskog uma. U noćima bezumlja. I to bez Karlina naručja, uspavanke i tableta milosrđa za posljednji san.

Ovo je predstava o Karli (Mirjana Karanovic)  i Helveru (Ermin Bravo) i vratima otvorenim u tmicu i stravu. Ovo je predstava o nama jer svaka je predstava o nama. Bilo bi dobro da barem u vlastitom ljudskom biću zatvorimo vrata, upalimo svjetlost i probudimo Helvera dok je to još moguće. Da tako završimo ovu HELVEROVU NOĆ.”

Oznake: ,
<
BfyCM6aIUAAh5XV.jpg large

Maria Sharapova i Yelena Isinbayeva – druženje na...

>
USA AMFAR GALA 2013

Victorijin anđeo Doutzen Kroes po drugi put mama

15672568_10154363830539092_4133382120812514172_n

Preporuka

Ammara Mistrić “Nikada”