Kategorije

prof. dr. Melika Husić-Mehmedović – profesor iz oblasti Marketinga na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu

Backstage: Lično ( datum i mjesto rođenja, trenutna funkcija )…
31. 10. 1979. u Sarajevu; trenutno profesor iz oblasti Marketinga na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu

Backstage:  Potrošnja je neophodna kao jedan normalan životni proces. Trošimo li daleko više od svojih mogućnosti, u domaćinstvima, ali i generalno kao država? Ako da, možemo li se naučiti kontrolisati?
Potrošnja nije nužno loša kategorija. Kako možemo očekivati da privreda živi, razvija se, da se otvaraju nova radna mjesta ili da se robe i usluge plasiraju na tržište ako nemamo potrošače koji će ih kupiti. Potrošnja, tj. kupovina pokreće, logično, privredu i održava kompanije, te se vraća opet u domaćinstvo u vidu radnog mjesta, plate, prihoda kompanije i slično. Prema tome, trošiti u skladu sa svojim osnovnim potrebama ne bi nikada bilo dovoljno da pokrene razvoj društva.

Sa druge strane, potrošnja „daleko iznad svojih mogućnosti“ rezultira finansijskom krizom te osobe, domaćinstva, kompanije ili države. (Marketinški princi su isti bilo da se primjenjiju na nivou individue, organizacije ili društva.) Dolazi do zaduživanja, a problemi naravno nastaju kod vraćanja tog duga. Ako potrošnja (rashodi) ostaje ista i dugoročno premašuje primanja (prihode), ne treba biti ekonomsita da vam je jasno kako je to neodrživo i dovodi do bankrota.

Da se vratimo na nivo domaćinstva ili individue, kontrola ličnog budžeta je neophodna, posebno na mjestu i u vremenu u kojem živimo. Savjeti za planiranje zvuče doista jednostavno, kao npr. napravite analizu svojih troškova u par mjeseci i vidjet ćete na šta trošite najviše novca. Neke stavke, kao fiksne troškove ili u ovom slučaju režije, ne možete promijeniti, ali neke kao izdatke na hranu i kućne potrepštine možete smanjiti. Pravite spisak za kupovinu i pridržavajte ga se! To će sigurno smanjiti nepotrebne troškove.

Backstage: Koje su želje i težnje studenata prema Vašem iskustvu?
Studenti su danas postali relativno realni u svojim očekivanjima i jedina želja im postaje da uopšte nađu zaposlenje, pa tek onda da nađu adekvatno zaposlenje.

Međutim, primijećujem jednu društvenu diskrepanciju koja se odražava na studente i općenito mlade, a to je pitanje uzora koji im se postavljaju. Popularna „kultura“, mediji i onda društvo u cjelini previše prostora i značaja daju osobama koje realno nemaju kvalitete da budu uzori bilo koje vrste. A zbog ove popularnosti, oni nažalost upravo to postaju, uzori mladima. To glorificiranje „trenutno popularnih“ u bilo kojoj oblasti, ambiciozne i vrijedne mlade osobe potpuno demotivira.

Backstage: Da li se slažete da su danas studenti mnogo aktivniji nego prije recimo 5 godina?
Da, studenti su postali znatno aktivniji baš u tom periodu u posljednjih pet godina. Rado volontiraju, svjesni su koliko im je dragocjeno iskustvo, tj. više imaju straha od neizvjesnosti koja ih čeka na tržištu rada, pa ulažu mnogo više u sebe i sticanje neophodnog iskustva.

Backstage: Da li je Ekonomski fakultet u Sarajevu danas na jednakoj razini kao i srodni fakulteti u regionu?
Nije, Ekonomski fakultet u Sarajevu  je daleko ispred većine srodnih fakulteta u Regionu. Mi smo prije deset godina postali svjesni nadolazeće konkurencije i značaja izgradnje sistema kvaliteta u nastavnom i nenastavnom procesu. Obzirom da nismo mogli čekati na dogovor i uspostavljanje ovih kriterija u domaćim akreditacijskim tijelima, odlučili smo se aplicirati za međunaodne akreditacije. To je izuzetno zahtjevan, skup i dugotrajan put kojim mi odlučno idemo već godinama. Sve te akreditacijske organizacije kontinuirano postavljaju pred nas zahtjeve koji će zadovoljiti njihove tj. svjetske standarde u visokom obrazovanju, zatim nas kontrolišu da li smo postigli te ciljeve i da li ih održavamo. Dobili smo 2010. godine austrijsku akreditaciju AQA, 2012. godine EPAS, najznačajniju europsku programsku akreditaciju i očekujemo u narednih godinu dana da ćemo dobiti AACSB najpoznatiju američku/svjetsku akreditaciju ekonomskih ili poslovnih fakulteta. Time naši studenti postaju prepoznati na svjetskom tržištu rada.

Backstage: Ne baš neznatan broj profesora je politički angažiran, Vaše mišljenje o tome?
Zavisi o kojoj se struci radi. Sa jedne strane to je dobro, jer imate obrazovane stručnjake koji mogu doprinijeti razvoju društva. A sa druge strane tako odvajate osobu, koja je uložila mnogo truda i vremena da postane univerzitetski profesor, od njenog ili njegovog primarnog usmjerenja, pa na kraju niti imate profesora koji piše, istražuje, objavljuje članke i prenosi znanje svojim studentima, niti imate profesionalnog političara.

Backstage: Imate li ambicija u nekim drugim zanimanjima u budućnosti?
Ne. Ja sam svjesna koliko sam sretna da radim ono što volim i u čemu sam uspješna.

Backstage: Najmlađi doktor nauka na EFSA, pa još i dama, a uz to veoma moderna, postoje li još uvijek stereotipi o uspješnim ženama na Balkanu (recimo da su raritet)?
Hvala na komplimentima  :-). Najmlađi doktor nauka na EFSA više nisam, „pretekle“ su me nove generacije. Moram priznati da ženi koja pokušava izbalansirati porodicu i karijeru predstoji mnogo izazova. I to nije slučaj u našem društvu niti na Balkanu, to je tako u cijelom svijetu. Mislim da je to razlog zašto ne srećemo češće žene na rukovodećim mjestima. Dok se odnos visoko obrazovanih osoba mijenja u korist žena, kasnije im se pozicije ne otvaraju tako brzo i jednostavno kao muškarcima.

Backstage: Da li je teško uskladiti poslovne i porodične obaveze?
Da :-) veoma!

Backstage: Uspjeti je moguće, savjet za uspjeh…
Moj savjet je menadžerski pristup:
1.      Postaviti sebi jasne ciljeve
2.      Realno sagledati svoje prednosti i nedostatke (nekako se često zaborave sagledati i vlastiti nedostaci koje je potrebno ispravljati)
3.      Izabrati adekvatnu strategiju da bismo ostvarili ciljeve
4.      Svakog dana raditi na ispunjenju te strategije (svakog dana!)

Oznake:
<
1463911_246370332207298_1413966970_n

Aida Daguda – Direktorica Centra za promociju...

>
Vesna Beganovic 2

Vesna Beganović – Partner i New business manager...

12274281_1079174275435190_672599767175819676_n

Preporuka

Amel Tuka: “Cijeli dan mi je posvećen treningu i...