Kategorije

Jasna Hadžimehmedović-Bekrić – Modna kreatorka

Backstage: Lično ( datum i mjesto rođenja, trenutna funkcija )…
Rođena sam 24.02.1971 u Sarajevu gdje sam i završila Akademiju likovnih umjetnosti. Od 2004 imam registrovanu “Domaću radinost” i sama sebi sam šef!

Backstage: Koliko je cjenjen Vaš posao u BiH? Da li je cjenjeno „made in BiH“?
Biti modni dizajner je vrlo zvučno i interesantno zvanje, ali u stvarnosti to je profesija koja se u našoj sredini slabo cijeni i razumije. Često moje kolege i ja nailazimo na tretiranje dizajnera kao šnajdera, ne omalovažavajući pritom tu profesiju, naprotiv, samo želim da pojasnim da se ne cijeni znanje iz oblasti modnog dizajna stečeno na raznim akademijama, stručnim školama i fakultetima već se svodi na nivo zanata. Dizajn je uvijek imao muke da se izdigne u našem mentalitetu na nivo koji mu pripada. Država slabo podržava domaću proizvodnju općenito, pa tako i domaći modni dizajn. Otvaraju se tržni centri, dovode razni jeftini brendovi dok armija domaćih diplomiranih dizajnera stoji na zgarištu nekad gigantske modne industrije.

Backstage: Kako biste opisali stil koji kreirate?
Ja sam izgleda romantik u duši. Nekako svaka moja kolekcija pogotovo za nadolazeću sezonu proljeće-ljeto odiše romantičnom notom. Inspiraciju skoro uvijek nalazim u prirodi. Obožavam prirodu, nadahnjuje me, odmara, ispunjava radošću, zato su moje kreacije uvijek vesele, lepršave i optimistične.

slika01mala

Backstage: Kostimografija za pozorište i film…koliko je zahtjevna, šta se očekuje od Vas, šta je popularno u ovom domenu?
Kostimografija je polje gdje se kao dizajner imam priliku izraziti na drugačiji nacin. Kostimom direktno utičem na stvaranje lika tako da u saradnji sa glumcima i rediteljima dolazimo do definicije spoljašnjeg karaktera lika koji utiče u mnogome na samu suštinu.

Backstage: Imali ste revije i van granica BiH, kolika je razlika modnoj industriji između Nas i regiona?
Ako pod region podrazumjevamo Sloveniju, Srbiju i Hrvatsku razlika je ogromna, samim tim što se domaći dizajn izuzetno cijeni ne samo od strane kupaca već i od medija koji maksimalno podržavaju i promovišu domaće dizajnere, pa i same države koja ima izgrađene sisteme finansiranja i razvijanja domaće industrije i dizajna. Sami znamo kakva je situacija kod nas, nikakva… Ovo što je postignuto MODIKOM je do sad najveći uspjeh BH modnog dizajna, bez lažne skromnosti.

Backstage: Da li je hrabro bilo odlučiti se na samostalnu radnju, karijeru, da li biste opet ponovili?
Uvijek sam željela imati svoj modni studio i raditi ekskluzivne, unikatne modele, to sam i ostvarila, mada druge mogućnosti nisam ni imala. Koliko je dizajnera zaposleno i u kojoj modnoj industriji? Ja nisam čekala posao, sama sam ga sebi ostvarila. I da, da li bi ponovila isto? Bi naravno, ali u drugoj državi!

Backstage: Koja javna ličnost u BiH prema Vašem mišljenju najviše pažnje polaže u svoj izgled na crvenom tepihu, ali i privatno?
Ne bi izdvajala nikog posebno, ima blistavih primjera, mislim da bi ih moglo biti još više i to u dizajnu domaćih dizajnera.

slika ja

Backstage: Koliko je važno da u gradu postoje Fashion Week-ovi ili mjesta gdje bi mladi kreatori, koji su tek napočetku karijere, mogli predstavljati svoje radove?
Važnost prezentacije je ogromna, ali ne ovako kako se to sada čini. Neke davne 2001. godine kada je održan prvi Sarajevo Fashion Week sve je imalo smisla. Afirmisani dizajneri su imali svoje mjesto, mladi svoje. Danas takve i slične manifestacije više nemaju nikakvog smisla, na revije dolazi rodbina od dizajnera i manekenki, umjesto kupci iz modnih lanaca i modni novinari. Revije prave apsolutni amateri srozavajući i onako jadan ugled naše profesije.

Backstage: Gdje se inače kreacije mogu pogledati, kako stupiti u kontakt sa Vama?
Moje kreacije su izložene u MODIKO SHOWROOM-u u Ulici Maršala Tita br.58 pasaž kod Kamernog teatra 55, gdje se takođe može dobiti moj kontakt.

Backstage: Koliko stil oblačenja otkriva o osobi?
O odjeci i stilu oblačenja su napisane mnoge studije, tako da htjeli mi to ili ne, odjeća je nešto preko čega mi ostvarujemo prvi utisak. Ako nas neko upoznaje po prvi put, neminovno zapaža i našu odjeću, to je slika koju šaljemo o sebi prije nego li progovorimo. Zaključak bi bio da je odjeća iako se čini trivijalnom, ipak važna u ostvarivanju kontakta i svakako je dobro obratiti pažnju kako i šta oblačimo.

1975_1095832037257_4953_n

Oznake:
<
155962_10151271815773749_625250380_n

Dino Šukalo – Gitarista, kompozitor

>
IMG_5774

Mr.sc. Damir Šehanović – novinar i PR ekspert

12274281_1079174275435190_672599767175819676_n

Preporuka

Amel Tuka: “Cijeli dan mi je posvećen treningu i...