Kategorije

Gasha Miladinović – Stilistica i Poduzetnica

Backstage: Lično ( datum i mjesto rođenja, )…
Rođena u Sarajevu 15.4.1986

Backstage: Studirali ste modni styling u Londonu na priznatom evropskom institutu za modu i dizajn Istituto Marangoni. Koje su prednosti njihovog načina studiranja u odnosu naš?
Prvenstveno, svaki studij se razlikuje po onome šta studirate. Moda je uz svu teoriju koju morate naučiti, ipak kreativan studij koji Vas tjera na pronalaženje kreativnih rješenja sa niskim studentskim budžetom. Ipak, ono što se meni najviše sviđa ili što me najviše impresioniralo je odnos profesora i studenata, te poštovanje i uzajmno uvažavanje. Mislim da to stvara potpuno drugačiji, te pozitivni podsticaj.

DSC_2504

Backstage: U Londonu ste asistirali mnogim stilistima i dizajnerima, te radili za razne modne časopise. Koliko vam je to iskustvo značilo?
To iskustvo je apsolutno nezamjenjivo. Raditi, odnosno biti dio modne industrije u gradu koji se smatra jednim od glavnih modnih centara je zastrašujuće, fenomenalno, iscrpljujuće, te također nešto što vas dobro “prekali” i nauči funkcionisanju u visoko stresnoj okolini.

Backstage: Zajedno sa prijateljicom pokrenuli ste showroom za uređenje i opremanje enterijera. Koliko se traže vaše usluge?
Moja dugogodišnja prijateljica i kolegica Dina Šiber i ja, pokrenule smo prodajni showroom, te studio za uređenje, opremanje i projektovanje enterijera. Veoma smo zadovoljne svojim poslom, odnosno potražnjom, te preporukama zadovoljnih klijenata. Danas je veliki izazov pokrenuti i voditi svoj biznis i mnogo smo naučile iz toga.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Backstage: Stilista je… šta konkretno se traži od vas… ko je vaša klijentela… postoji li adekvatno tržište u BiH za vaš rad… da li bi moglo biti veće… od čega zavisi?
Mislim da se posao ili poziv stiliste u Bosni i Hercegovini, razlikuje od istog negdje vani, odnosno preciznije rečeno u nekom od svjetskih centara mode. Stilista može raditi posao modnog ili vizualnog konsultanta, te biti usko vezan za dizajnera. Najveći stilisti današnjice uglavnom ili su ključne osobe u dizajnerskim studijima, neki su urednici časopisa koje su sami pokrenuli. Naravno, ne treba zanemariti celebrity stiliste, koji se brinu za javne nastupe najvećih svjetskih imena. Mislim da kod nas niti jedna niša nije dovoljno razvijena, ali svakako je u povoju. BiH nema još dovoljno razvijenu modnu industriju, kao ni neku showbiz scenu da bi stilisti bili toliko zaposleni, ali drago mi je das u ljudi sve više modno osvješteni.

dsc_0292_copy

Backstage: Kako se danas moda prezentira?
Kao i sve, moda se dosta promijenila, i mijenja se digitalizacijom. Digitalne modne platformeiI socijalne mreže , veoma su uticale na samo poslovanje unutar modne industrije, te je odnos i komunikacija između brendova i njihovih konzumenata mnogo neposredniji.

print17

Backstage: Ko u BiH diktira “moderno?
Pa kao što sam već spomenula, mislim da u diktiranju trendova najviše ima ulogu internet. Odnosno ono što svjetski dizajneri nametnu kao trend, te zvijezde koje promovišu te brendove obiđe cijeli svijet putem internet vrlo brzo. Sa druge strane, danas je toliko toga moderno, odnosno prošla su vremena kada ste tačno mogli prepoznati “look” jedne dekade. Sada uglavnom recikliramo, te modifikujemo prošlost. Styling i kombinovanje su ključni.

Backstage: Članica ste Udruženja Modiko, kolika je važnost postojanja Udruženja MODIKO u BiH? Također, kostimograf ste za Magacin Kabare, isto pitanje važnosti?
Smatram da su udruženja od velike važnosti i koristi. U branšama koje nisu dovoljno, nazovimo podržane, mnogo je lakše napraviti neki projekat ili postići nešto zajedno. Imate pristup određenim fondovima, koji vam nisu dostupni kao pojedincu. Sa druge strane, udruživanje kreativog potencijala više talentovanih individual, uvijek rezultira nečim zanimljivim i novim.

p2

Backstage: Kako i zašto ste se odlučili da se vratite i svoj život i karijeru nastavite graditi u Sarajevu?
Iskreno, povratak u Sarajevo nije bio moj prvi izbor , nego splet okolnosti. Ipak, kao što to obično biva, stvari su se posložile i zadovoljna sam sa putem na kom se nalazim i pronalazim.

Backstage: Kako želite da vaš život izgleda za pet godina?
Bogato i ispunjeno na svim nivoima.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Backstage: Šta smatrate svojim najvećim uspjehom?
Činjenicu što sam zadovoljna svojim životom.

Oznake:
<
223315_10150184444480233_6923340_n

Džejna Bajramović B.Sc. – Izvršni direktor za...

>
IMG_8212

Admir Adžem – Šef stručnog štaba FK Željezničar

12274281_1079174275435190_672599767175819676_n

Preporuka

Amel Tuka: “Cijeli dan mi je posvećen treningu i...