Kategorije

Asja Čengić, izvršna direktorica Magacin Kabarea i neovisna konsultantica za PR komunikacije

Backstage: Lično ( datum i mjesto rođenja )…
18.03.1976. Dubrovnik, Republika Hrvatska

Backstage: Edukacija, obrazovanje…
Nakon završene škole za reklamnu grafiku i produkt dizajn, krajem devedesetih sam diplomirala poslovno upravljanje, smjer Marketing i PR komunikacije na Anglo American University u Pragu, a nakon toga magistrirala komunikologiju-kulturologiju na Fakuletu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum u Beogradu.

Backstage:  Sadašnja pozicija-poslovni put…
Karijeru sam počela u reklamnoj agenciji Euro RSCG u Pragu gdje sam radila kao grafički dizajner do upisa na fakultet. Radeći u agenciji sam otkrila talent za copywriting i PR koji je tada služio kao podrška marketinškim aktivnostima. Nakon završenog fakulteta vraćam se u Sarajevo i zapošljavam u Uredu Visokog predstavnika gdje sam provela pet godina na različitim poslovima. Posljednji je bio direktno vezan za moju struku – komunikacije i javno informisanje.  Nakon toga, radila sam kao PR menadžer i glasnogovornica Sarajevo Film Festivala, voditeljica Ureda za PR u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH i savjetnica za PR komunikacije u UNDP-u Bosne i Hercegovine. Karijeru nezavisne konsultantice za PR komunikacije započela sam 2011. godine, a u isto vrijeme započinjem saradnju sa Magacin Kabareom gdje sam dio menadžmenta od 2012. godine. Danas vodim i Centar za politike i upravljanje, Think Tank koji se bavi socio-ekonomskim istraživanjima. Tako da se može slobodno reći da radim tri posla paralelno.

Backstage: Rad uz obrazovanje…
Stava sam da u današnje vrijeme svaka radno sposobna osoba treba promišljati o svojoj karijeri kao da je projekat. Naime, trendovi u strukama se svakodnevno mjenjaju, a da bi smo bili konkurentni na tržištu dodatna i kontinuirana edukacija ja obavezna. Tokom cijelog svog fakultetskog školovanja sam radila različite poslove. Vrlo često su to bile asistentske pozicije ili prakse u kompanijama u kojim bih željela raditi nakon završetka obrazovanja. Upravo tu se generiše praktično znanje koje olakšava studije jer izlazimo iz teoretskih okvira, te gradimo svoju biografiju i otvaramo sebi mogućnost da nas primjete i zadrže kao mladi kadar ili da se zaposlimo nakon školovanja.

Backstage: Da li mladi u BiH imaju dovoljno prilika… da li su inertni… trebaju li imati više inicijative… savjet za mlade?
Smatram da mladi ljudi u BiH nisu niti intertni, niti bez inicijative. U svom radu sam se susretala sa prekrasnim mladim ljudima koji znaju kuda idu i na sve načine se bore da to i ostvare. Ono što jeste problem je suočavanje sa novim društvenim matricama, odnosno nečim na šta nas naši roditelji nisu mogli pripremiti jer nisu odrasli u takvom sistemu. Također, modernizacija obrazovnog sistema je nužna jer, u većini slučajeva, obrazovni sistem i dalje nalaže da se stečena znanja samo reprodukuju da bi se dobila dobra ocjena, bez brige da li smo u stanju da ih praktično primjenimo. Moj savjet mladima je da razmišljaju svojom glavom, razmotre svoje talente i definišu vlastite ciljeve. Tada mogu napraviti plan kako će stići do željenih ciljeva. Mogućnosti kao što su prakse i stipendije su tu, samo ih treba dobro iskoristiti.

Backstage: Cijeni li ova sredina ono što imamo?
Na ovo pitanje mogu odgovoriti pitanjem, cijenimo li mi ono što imamo? Čini mi se da se prečesto žalimo, umjesto da preuzmemo odgovornost za sebe i svoje okruženje. Zato mnogi ostaju na nivou brilijantnih, ali ne ostvarenih potencijala.

Backstage: Žensko-muški poslovni svijet…
Kako bi James Brown rekao „This is a man's World, but it would be nothing without a woman…“.  Biti žena u poslovnom svijetu nije prepreka, ali postoje realna ograničenja kada je u pitanju kreiranje porodice. Nerijetko se ženama na intervjuu postavlja pitanje da li su udate i da li planiraju imati djecu, što je iskreno nepravedno, međutim nije isključivo vezano za BiH. U takvom svijetu živimo. Nadalje, žene koje su ostvarile karijeru često nailaze na osudu ako se na nekom drugom, privatnom polju nisu ostvarile iako je to možda bio njihov izbor. Međutim, sve je stvar ličnog izbora i lične sreće, tako da ne bih generalizirala.

Backstage: Šta je presudno u dobrom poslovanju?
Dobro poslovanje je kombinacija obrazovanja, poznavanja struke i trendova, poznavanja tržišta, posvećenosti i dobrog planiranja. Da bismo dobro poslovali moramo uključiti vlastitu kreativnost i znatiželju jer u protivnom ne radimo već otaljavamo posao, što neminovno dovodi do nezadovoljstva. Na kraju, potrebna je i doza rizika, kao i svijest da nekad neke utakmice pobjeđujemo, a nekad i gubimo.

Backstage: Kakav je put do pozicije koju sada imate… da li bi bio lakši da nam je sistem uređeniji?
Moj put do sadašnje pozicije je više bio maraton nego trka. Čvrsto vjerujem da se sve u životu postiže idući stepenicu po stepenicu, mada sam na početku karijere često bila nestrpljiva. Ono što sam u ovih petnaest godina naučila jeste da se ne obazirem na to kakav nam je sistem, te da ga samo uzmem u obzir kada su poslovne prilike u pitanju. Naravno da bi bilo lakše da postoji profesionalno organizovano udruženje PR-ovaca, da su nam cijene harmonizirane, da preko takvog udruženja dolazimo do poslova i edukacije, ali ono što nam sadašnji sistem uslovljava jeste da se snađemo i pronađemo vlastitu nišu. Pomalo se čini da smo naučili djelovati u kriznoj situaciji, ali to je realnost koju ne možemo preko noći promjeniti. Jedino što nam ostaje jeste da živimo sad i tu.

Backstage: Da li ste ikad pomislili odustati?
Nikada nisam pomislila da odustanem, samo sam odlučivala koje su bitke važne, a od kojih treba odustati jer nemaju smisla. Također, nekada se činilo da odustajem, a ja sam samo otvarala nova poglavlja života i karijere jer mi je bio potreban novi izazov. Često uporedim posao sa emotivnom vezom. Daješ sve od sebe da uspije, ali je važno znati kada je kraj i vrijeme za nove ljubavi.

Backstage: Da li mi biramo profesiju ili ona nas?
I jedno i drugo. U današnjem vremenu profesija je nešto što ima promjenjiv karakter, a ključna riječ je adaptacija. Važno je da smo u stanju napraviti projekciju sebe i svoje profesije u nekom vremenskom periodu i odlučiti se kojim smjerom idemo i za šta se specijalizujemo. Ja jesam primarno komunikolog, ali sa vremenom moja struka je dobila nove oblike. Moje kolege na drugim tržištima sasvim drugačije funkcioniraju. Zato je važno da znam koji su to novi modeli djelovanja. Nadalje, svoju struku, stečene menadžerske sposobnosti  i privrženost raznim oblicima umjetnosti sam odlučila da nadogradim magistraturom da bih mogla biti menadžer kulturne institucije i baviti se kreativnim industrijama.

Backstage: Dosadašnji projekti… projekti za budućnost…
Iza mene je veliki broj projekata koje ne bih nabrajala, ali zato ću samo reći da me izuzetno raduje rad na svim novim projektima Magacin Kabarea, kao što je na primjer nova web serija „Patriot“, kao i analiza kreativnih industrija u BiH koju radim unutar Centra za politike i upravljanje. Također, od naredne godine ću biti gostujući predavač na jednoj poslovnoj školi u Zagrebu,  a i novi konsultantski poslovi su na vidiku, tako da će 2014. godina biti nastavak aktivnog djelovanja na tri polja.

Backstage: Privatno…slobodno vrijeme… kako ga organizujete?
Privatno vrijeme je rezervisano za porodicu i prijatelje, ali također i za posao jer sve što trenutno radim radim u saradnji sa prekrasnim ljudima. Moje radno vrijeme je fleksibilno, tako da se često desi da radim vikendima ali se nađe poneki dan tokom sedmice kada sam slobodna za druženja i putovanja.

Backstage: Dress code u poslovnom svijetu…
Uvjek glasam za haljine i smart professional , što znači profesionalno i elegantno ali bez uštogljenih odjela.

Backstage: Posao iz snova za Vas…
Kao horoskopska riba uvjek sanjam, ali na način da vjerujem u vizije i ciljeve, te idem za onim što želim ostvariti. Moji snovi se ne mjenjaju, samo ih adaptiram prema postojećim situacijama i čini mi se da sam profesionalno tačno tamo gdje sam željela biti.

Backstage: Da li je važno voljeti svoj posao?
Posao zauzima osam sati našeg dana, tako da ako ga ne volite teško da možete biti sretna osoba. Naravno, i u poslu koji obožavate dolazi do zamora i prezasićenosti. Ljubav prema poslu koji radite osigurava da u tim trenutcima ne odustanete, već da nađete snagu i nastavite, kao i da mu se sa radošću uvjek i iznova vraćate.

Oznake:
<
563518_140698522759269_1229683605_n

prof. dr. Damir Marjanović

>
Anila Gajević

Anila Gajević, Direktorica Casting i Talent agencije ZONA...

12274281_1079174275435190_672599767175819676_n

Preporuka

Amel Tuka: “Cijeli dan mi je posvećen treningu i...