Kategorije

Amel Tuka: “Cijeli dan mi je posvećen treningu i pravilnom odmoru i ja uživam u tome”

Najbolji atletičar Balkana za 2015. godinu po izboru Asocijacije balkanskih atletskih federacija, dvoranski prvak Balkana na 20. igrama u Istanbulu sa vremenom 1:48,86, bronzani na Svjetskom prvenstvu u Pekingu s vremenom 1:45,84, vlasnik najboljeg vremena 1:42,51 ove godine na 800 metara u svijetu, pobjednik utrke Dijamantne lige u Monte Karlu – Amel Tuka gost je rubrike Bizzstage.

Backstage: Lično (datum i mjesto rođenja)
09. januar 1991., Zenica

Backstage: Koliko je truda potrebno da se postane profesionalac u vašoj profesiji?
Neopisivo mnogo truda i odricanja, jer atletika je takav sport, zahtjeva baš dosta toga. Morate se ponašati kao profesionalac na samom početku, iako krećete od nule i nemate ništa, morate se tako postaviti, jer samo tako ćete napraviti vrhunski rezultat.

Backstage: Da li uopšte imate vremena za privatni život, ili je vaš posao u večini slučajeva i vaš način života?
Moram priznati da nemam baš vremena za svoj privatni život, jer skoro cijeli dan mi je posvećen treningu i pravilnom odmoru. Ali ja uživam u ovome, volim svoj život ovakav i navikao sam na to.

Backstage: Kako i kad ste odabrali baš ovaj poziv da bude vaš životni?
Zahvaljujući mom treneru profesoru Halidu Sejdiću ja sam ušao u svijet atletike. On me otkrio na tzv. ‘Malim olimpijskim igrama’ kada sam pobjedio na 400m predstavljajući svoju STŠ “Kemal Kapetanović” iz Kaknja. Prepoznao je u meni veliki talenat i nije odustajao sve dok me nije doveo u klub, i eto tako sam 01.01.2009. postao član AK “Zenica”.

Backstage: Možete li napraviti poređenje, koliku podršku imaju profesionalci u recimo susjedstvu, a koliku vi kada je u pitanju podrška profesionalnim sportašima od države?

Lako je napraviti poređenje jer imate i vi kao novinari pristup tome, možete sami provjeriti na web stranicama kod susjeda šta sve imaju njihovi vrhunski sportisti. Mi nažalost nemamo zakon o sportu i ne možemo se pohvaliti podrškom. Samo kad bi naši usvojili npr. zakone naše susjedne Srbije, koja nije ništa ekonomski jača od BiH, svi sportisti u BiH bi bili zadovoljni i pravili bi još bolje rezultate.

11209581_992442537441698_8111855882775974328_n

Backstage: Kako izgledaju svečani prijemi pri velikim takmičenjima I nakon njih, da li se osjećate kao zvijezda?
Sve dok imam u svojoj glavi određen cilj, ustvari sve dok imam trku, ne razmišljam o prijemima. Tek poslije toga može doći do malog predaha. Ali sam se osjećao posebno kada sam imao prijeme poslije pobjede na Dijamantskoj ligi u Kaknju, te u Zenici fenomenalni doček poslije osvojene bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu. To će zauvijek ostati u mom sjećanju i uvijek ću se zahvaljivati svojim sugrađanima na tome. Hvala im od srca. Oni mi daju veliku snagu i motiv za naredne sezone.

Backstage: Šta vam prvo padne na pamet kada prođete kroz cilj i znate da je medalja vaša?
To su za mene uvijek posebni doživljaji, nešto što je teško opisati. Poslije svake trke zahvalim se Onom ko mi je sve ovo podario, ko me učinio pobjednikom, zato poslije svake trke osjetim potrebu da padnem na sedždu i iskreno se zahvalim Njemu. Ne samo kad pobjedim, već i kad uđem kao 2. ili 3. kroz cilj, ali to je nešto moje lično, nešto što mene ispunjava i čini smirenim.

1958056_871806682838618_8771172572541589209_n

Backstage: Uskoro će još velikih sportskih izazova, imate li tremu, da li je to neki pozitivni pritisak?
Iskreno ne razmišljam o novim izazovima još, sada sam fokusiran samo na treninge a kad dođe vrijeme onda ću razmišljati o trkama.

Backstage: Kako komentarišete ogroman pozitivan broj komentara na društvenim mrežama nakon vaših pobjeda?
Sretan sam što sam uspio obradovati sve građane naše lijepe BiH, sretan što sam ja taj koji im je barem na kratko donio sreću u njihova srca, znam da su mnogi zaboravili na svoje životne probleme koje imaju u tom trenutku, i baš zbog toga se osjećam posebno i zahvalan sam im na velikoj podršci koju mi pružaju.

Backstage: Smatrate li da bi i sportaši koji se ne bave, recimo nogometom, rukometom ili košarkom, trebali imati veću pažnju medija u BiH?
Naravno da svi sportisti trebaju imati pažnju medija jer nikad ne znate kada će neko napraviti iskorak. Zato trebaju tu biti sportski nivinari koji se razumiju u sport i koji mogu prepoznati naše talente, a ne samo pisati o nekome kad postane zvijezda. Pogotovu sportistima koji pokažu svoj talenat kao mlađi, njima je potrebna ta medijska pažnja jer im to daje jos veći motiv za rad.

Backstage: Amel privatno, kakvu garderobu preferira, muziku sluša, ima li hobi?
Volim se oblačiti sportski pretežno, a ponekad i elegantno, zavisi od situacije. Nosim sve ono što mi se sviđa. Što se muzike tiče volim i mogu sve slušati, iako iskreno ne slušam muziku često. Mnogo volim fudbal i uvijek iskoristim priliku igrati fudbal sa svojim kolegama i prijateljima sa fakulteta, to me čini ovako opuštenim i sretnim.

Oznake:
<
579530_10201075176663074_1710574722_n

Aida Hadžibajrić – PR BSO i PSA

579530_10201075176663074_1710574722_n

Preporuka

Aida Hadžibajrić – PR BSO i PSA